Golferi, kockari i trgovci povlaštenim informacijama

Autor: Tomislav Pili , 03. lipanj 2014. u 17:38
Neslavni investicijski izlet Phila Mickelsona/REUTERS

Icahn je golferskoj zvijezdi rekao da će kupiti Clorox, o čemu je ovaj obavijestio Waltersa, jednog od kraljeva kocke Las Vegasa.

Američki savezni istražitelji ispituju jesu li Phil Mickelson, američki profesionalni igrač golfa te William Walters, lasvegaški kockar, kako ga predstavljaju američki mediji, trgovali dionicama temeljem privatnih informacija od Carla Icahna, čuvenog aktivističkog investitora i milijardera.

 

10mlrd.

dolara ponudio je Icahn za potpuno preuzimanje Cloroxa

Kako javlja Reuters, pozivajući se na upućene izvore bliske "izvidnim radnjama", za sada niti jedan od njih trojice nije službeno optužen niti je otvorena istraga. Ispitivanja zajednički provode FBI i burzovni regulator Komisija za vrijednosnice i burze (SEC), a glavna teza istražitelja je Icahnovo pružanje informacija Mickelsonu koji ih je kasnije prenio Waltersu o kompaniji Clorox. Za tu je kompaniju 2011. Icahn dao ponudu za preuzimanje, a istražitelji smatraju da je Walters na temelju povlaštenih informacija trgovao dionicama Cloroxa. Ova neformalna istraga nije novijega datuma, štoviše traje već tri godine, otkrivaju Reutersovi izvori. Inače, Walters i Mickelson redovito igraju zajedno golf, a kako je poznato da se veliki poslovi često sklapaju u miru i tišini golfskih igrališta, istražitelje zanima povezanost između njih trojice. Zanimljivo, 78-godišnji Icahn – trenutno 27. na Forbesovoj listi svjetskih bogataša – u razgovoru za Reuters u petak izjavio je kako golfera Mickelsona "ne poznaje osobno", ali je priznao da s Waltersom ima poslovne veze.

Walters je pak bogatstvo izgradio na sportskom klađenju, kocki i poslovnim poduhvatima. Inače, Mickelson je putem svojeg tima za odnose s javnošću poručio u subotu kako "nije učinio apsolutno ništa loše". "Surađivao sam s istražiteljima i nastavit ću surađivati. Želio bih da mogu u potpunosti objasniti cijelu stvar, ali pod trenutnim okolnostima to nije moguće", izjavio je slavni golfer, jedan od njih 15 koji su osvojili tri od četiri najveća turnira.Inače, prema mišljenju američkih pravnih stručnjaka, istražitelji će teško dokazati insajdersko trgovanje. Naime, čak i da je Icahn otkrivao podatke o ponudi, to ne znači i da je prekršio zakon. Podsjetimo, Icahn je 2011. godine kupio devet posto dionica Cloroxa, a zatim dao ponudu vrijednu 10 milijardi dolara za ostatak kompanije. Nakon objave ponude dionica kompanije odletjela je u nebo.

Tko je Carl Icahn?

  • Rođen je u Quennsu u obitelji židovskih doseljenika. Otac je bio operni pjevač, a majka učiteljica.
  • Nakon što je na Princetonu diplomirao filozofiju 1957., upisuje medicinu, ali napušta studij nakon dvije godine i odlazi u vojsku.
  • Karijeru na Wall Streetu započinje 1961. kao broker, a već 1968. osniva svoju kompaniju Icahn&Co. koja se bavi trgovanjem opcijama. 
  • Već 1978. započinje s taktikom preuzimanja udjela u tvrtkama. 
  • Prati ga je glas rušitelja kompanija nakon što je 1985. neprijateljski preuzeo aviokompaniju TWA. Prodao je imovinu TWA da bi otplatio dugove kojima je preuzeo kompaniju.
  • Stekao je bogatstvo od 24,5 milijardi dolara i 27. je na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close