Europski ulagači zabrinuti zbog ebole u New Yorku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 11:28
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.310 bodova, nakon što je jučer porastao 0,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer je ulagače zabrinula vijest o prvom slučaju ebole u New Yorku, zbog čega su pali i američki terminski indeksi.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.310 bodova, nakon što je jučer porastao 0,7 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,6 i 0,9 posto.

Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,2 posto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim podacima i poslovnim rezultatima američkih kompanija, jutros su ulagači u defanzivi.

Posljedica je to vijesti da je 33-godišnji liječnik Craig Spencer iz New Yorka, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen virusom ebole.

Jutros je američki terminski S&P 500 indeks u minusu 0,7 posto, što znači da će, ako u međuvremenu ne dođe do nekog preokreta, danas cijene dionica na Wall Streetu pasti.

"Baš kada su ulagači odahnuli, nakon dobih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija, pojavi se ebola u New Yorku. Zbog toga ulagači koji su igrali na kartu rasta gospodarstva zatvaraju svoje pozicije dok ne bude jasnije što se događa", kaže Soichiro Monji, strateg u tvrtki Daiwa SB Investments.

Nakon vijesti o eboli u New Yorku, pala je sklonost ulagača prema riziku, pa su utočište potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijim ulaganjem u nesigurna vremena.

Zbog toga su jutros pale cijene dionica i na većini azijskih burzi, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 1 posto, na 15.291 bod, jer je visok tečaj dolara prema jenu potaknuo rast cijena dionica japanskih izvoznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close