Europski ulagači oprezni nakon pet dana pada cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. rujan 2014. u 09:51
Foto: Thinkstock

Ulagači su oprezni zbog špekulacija da bi čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna mogli zauzeti čvršći stav po pitanju monetarne politike.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nakon pet dana pada, no trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i sjednice američkog Feda idućega tjedna.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.386 bodova, nakon što je jučer oslabio peti dan zaredom – 0,1 posto.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,2 posto.

Ulagači su oprezni zbog špekulacija da bi čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna mogli zauzeti čvršći stav po pitanju monetarne politike. Možda će, špekulira se, izostaviti dosad uobičajenu izjavu o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme.

„Tržište će biti u defenzivi do sjednice Feda iduće srijede, jer je sve više onih koji smatraju da će središnja banka zauzeti čvršći stav po pitanju kamata“, kaže William O'Donnell, strateg u RBS banci.

Osim toga, idućega se tjedna održava referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije, što bi, ako se Škoti izjasne za odcjepljenje, moglo naštetiti britanskom gospodarstvu, ali i izazvati političke probleme u Europi.

Ulagači su oprezni i zbog slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva. Prošloga je tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 11.000, na 315.000, dok su analitičari očekivali pad na 300.000. To je drugi podatak u manje od tjedan dana koji ukazuje na slabljenje zamaha na američkom tržištu rada.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što su većinu trgovanja proveli u negativnom području.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, pri čemu su cijene dionica na većini njih blago pale.

Međutim, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 0,3 posto, na 15.948 bodova, najvišu razinu u osam mjeseci.

U cijelom ovom tjednu skočio je 1,8 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica japanskih izvoznika zbog slabljenja jena, jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close