Europske burze porasle, ali blago

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2012. u 15:47
Ilustracija

Europske dionice blago su ojačale u srijedu budući da su slabi europski pokazatelji prigušili optimizam koji su potpirile najave iz Kine.

Europske dionice blago su ojačale u srijedu budući da su slabi europski pokazatelji prigušili optimizam koji su potpirile najave iz Kine. Londonski FTSE porastao je 0,2 posto na 5.880 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX, dosegnuvši 7.449 bodova. Pariški CAC bio je u neznatno većem plusu, od 0,3 posto, ojačavši na 3.590 bodova.

Europski burzovni indeksi spustili su se s najviših razina u ovoj godini nakon što je PMI indeks za uslužni sektor eurozone prizemljio očekivanja o skorašnjem izlasku iz recesije gospodarstva u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku predviđaju da će eurozona iduće godine porasti samo 0,1 posto.

"Trgovanje je bilo mlako a podaci o indeksu menadžera nabave pružili su ulagačima priliku za blage dobitonosne prodaje prije otvaranja Wall Streeta", kazao je trgovac iz Londona.

Noćašnja izjava novog čelnika kineske komunističke partije Xija Jinpinga da će zemlja osigurati stabilan gospodarski rast podigla je vrijednost dionica proizvođača sirovina, u prosjeku za 1,8 posto.

Banke su također ojačale, predvođene HSBC-om koji je dobio na vrijednosti 0,9 posto nakon što je prodao udio u kineskom osiguravatelju Ping An Insurance za 9,38 milijardi dolara.

Treći po veličini lanac maloprodajnih trgovina u svijetu Tesco poskočio je 2,9 posto nakon što je objavio da će se umjesto na američko tržište fokusirati na poslovanje u matičnoj Britaniji i na tržištima u nastajanju.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se i proizvođač mobitela Nokia, čija je dionica poskupjela 7,3 posto nakon što je objavio da će u suradnji s China Mobileom, najvećim svjetskim operaterom, lansirati verziju pametnog telefona Lumia prilagođenu tom najvećem svjetskom tržištu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porasto je 0,39 posto na 9.468 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close