Europske burze pod pritiskom grčke krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2015. u 13:27
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je u petak izgubio 0,4 posto.

Zbog strahovanja ulagača da će Grčka izaći iz eurozone, europske su burze u ponedjeljak pod pritiskom, premda pad cijena nafte i tečaja eura pozitivno utječe na dionice turističkih kompanija i proizvođača roba za široku potrošnju.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je u petak izgubio 0,4 posto.

Frankfurtski DAX indeks bio je u 12,00 sati na gubitku 0,10 posto, na 9.759 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,15 posto, na 4.247 bodova, a londonski FTSE 0,35 posto, na 6.525 bodova.

U fokusu ulagača je politička kriza u Grčkoj, gdje će se 25. siječnja održati izvanredni parlamentarni izbori, na kojima bi pobjedu mogla odnijeti radikalna lijeva stranka Syriza, koja traži daljnji otpis državnih dugova, mimo sadašnjeg dogovora između Atene i Europske unije te MMF-a.

To bi moglo voditi Grčku u bankrot, dok bi Europska središnja banka mogla pretrpjeti značajne gubitke po grčkim obveznicama koje posjeduje.

Njemački mediji pisali su tijekom vikenda da je kancelarka Angela Merkel spremna dopustiti izlazak Grčke iz eurozone, no njezin zamjenik Sigmar Gabriel kazao je da Njemačka želi da Grčka ostane u tom bloku.

Na burzi u Ateni, najvećoj lanjskoj gubitnici među europskim burzama, cijene su dionica danas pale 2 posto.

"I dalje mislim da izlazak Grčke iz eurozone nije opcija. No, svaka senzibilna strategija bila bi pripremati se za najgore, a nadati se najboljem", kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

S druge strane, podršku tržištu pruža nada ulagača da bi čelnici Europske središnje banke već na sjednici 22. siječnja mogli dodatno olabaviti monetarnu politiku, nakon što je u petak predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao da je rizik da središnja banka neće ispuniti svoju zadaću održavanja stabilnosti cijene veći nago prije šest mjeseci te da su nove poticajne mjere moguće već na početku ove godine.

"Tržišta su iz njegovih izjava zaključila da je spreman uvesti kvantitativno popuštanje monetarne politike, odnosno kupnju državnih obveznica", kaže Shin Kadota, strateg u Barclays banci.

Zbog toga je jutros tečaj eura prema dolaru potonuo na najnižu razinu u gotovo devet godina, ispod 1,20 dolara. Loše na tržišta utječe i nemogućnost oporavka cijena nafte, nakon što su u posljednjih šest mjeseci potonule više od 50 posto.

Jutros su na londonskom i američkom tržištu cijene nafte skliznule na nove najniže razine u pet i pol godina, pa je energetski sektor najveći gubitnik. STOXX Europe indeks naftnog i plinskog sektora potonuo je 1,5 posto.

S druge strane, znatno su, 1 posto, porasle cijene dionica u turističkom sektoru jer bi pad cijena nafte i tečaja eura mogao poboljšati financijsku situaciju tih kompanija i njihovih klijenata.

To bi moglo potaknuti i potrošnju, pa su danas porasle cijene dionica proizvođača roba za široku potrošnju.

Među najvećim je dobitnicama dionica Ryanaira, a rastom cijene za 3 posto, na rekordnu razinu, nakon što je taj irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik izvijestio o rastu prometa u prosincu za 20 posto.

I na Wall Streetu se danas očekuje oprezno trgovanje, s obzirom da je oko 12,00 sati terminski S&P 500 indeks bio u minusu oko 0,1 posto. To znači da mu prijeti pad četvrti dan zaredom.

Komentirajte prvi

New Report

Close