Europske burze pod pritiskom anemičnih gospodarskih pokazatelja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 15:20
Thinkstock

Na većini europskih burzi cijene su dionica danas pale pod pritiskom anemičnih pokazatelja iz industrijskog sektora eurozone, ali i smanjenja procjena poslovnih rezultata kompanija.

Na većini europskih burzi cijene su dionica danas pale pod pritiskom anemičnih pokazatelja iz industrijskog sektora eurozone, ali i smanjenja procjena poslovnih rezultata kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u minusu 0,2 posto, na 1.377 bodova, nakon što je jučer skočio 0,7 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 13,00 sati na gubitku 0,55 posto, na 6.585 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 4.398 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na 9.481 bod.

Europske ulagače razočarali su anemični gospodarski pokazatelji iz eurozone. Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks industrijskog sektora tog bloka skliznuo je u rujnu s 50,7 na 50,3 boda, najnižu razinu u 14 mjeseci.

Razočarali su i podaci iz njemačkog industrijskog sektora, koji je prvi puta od lanjskog lipnja zabilježio stagnaciju aktivnosti, uz klizanje PMI indeksa na 49,9 bodova, najnižu razinu u 15 mjeseci.

"Industrijski sektor eurozone izgubio je zamah iz prve polovine godine i nadomak je stagnacije. Stanje u knjigama narudžbi pogoršalo se prvi puta od prošlogodišnjeg lipnja, navodeći na zaključak da bi se aktivnosti na prijelazu u zadnje tromjesečje mogle smanjiti", kaže glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Slabi podaci iz industrijskog sektora, kao i slabljenje inflacije, povećava pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da uvede nove poticajne mjere. Njezini čelnici zasjedat će u četvrtak.

„ECB će ponovno morati pokušati uvjeriti ulagače da ima municije za suzbijanje deflacijskih pritisaka. Čekat ćemo nove poruke čelnika ECB-a prije nego što počnemo kupovati dionice“, kaže Franklin Pichard, direktor u banci Barclays.

Ulagače su zabrinula i upozorenja iz britanskog trgovačkog lanca J Sainsbury i francuskog proizvođača kabela Nexansa da će im poslovni rezultati biti slabiji nego što se procjenjivalo. Cijena dionice Nexansa potonula je više od 8,5, a J Sainsburya više od 3 posto.

S druge strane, dionica Adidasa poskupila je gotovo 4 posto, nakon što je taj njemački proizvođač sportske opreme najavio otkup svojih dionica na tržištu za 1,5 milijardi eura.

Tako je danas nastavljeno nesigurno trgovanje, kakvo traje već tjednima zbog smanjenja procjena poslovnih rezultata europskih kompanija i neizvjesnosti u vezi povećanja ključnih kamata američke središnje banke.

„Od posljednje sjednice Feda 17. rujna ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama. Tržište s fiksnim prihodima od tada slovi za 'sigurno utočište', dok su cijene dionica i sirovina pod pritiskom“, kaže Gregory Raccah, direktor u tvrtki YCAP Asset Management.

I na Wall Streetu se danas očekuje oprezno trgovanje, nakon što su cijene dionica pale dva dana zaredom i rujan završile s gubicima. Oko 13,00 sati terminski S&P indeks bio je u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer pao 0,28 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close