Od početka godine Crobex je na dobitku gotovo 9 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2013. u 11:20
Ilustracija

Na Zagrebačkoj bi se burzi i danas mogao nastaviti rast Crobexa, četvrti dan zaredom.

Na Zagrebačkoj bi se burzi i danas mogao nastaviti rast Crobexa, četvrti dan zaredom, no moguće je i opreznije trgovanje, s obzirom da je od početka godine taj indeks na dobitku gotovo 9 posto.
Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,34 posto, na 1.891 bod, a Crobex10 0,61 posto, na 1.058 bodova. To su nove najviše razine tih indeksa od rujna 2011. godine.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 14,9 milijuna kuna, otprilike upola manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Najlikvidnija je jučer bila dionica HT-a, s prometom od 1,8 milijuna kuna i rastom cijene za otprilike 1 posto, na 215,6 kuna.

U većem fokusu ulagača bile su dionice građevinara i turističkih tvrtki. Pritom je dionica Hidroelektre niskogradnje poskupjela 6,5 posto, Instituta IGH 4,13 posto, Viadukta 3,97 posto, Arenaturista 4,44 posto, HUP-a Zagreb 1,81 posto, Valamar Adria Holdinga 1,11 posto, te Liburnia Riviera Hotela 0,78 posto.

„Uz pozitivni sentiment izvana, na domaćem tržištu Crobexi su u usponu i zahvaljujući smanjenoj averziji investitora prema riziku. Također, investitori se pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija u zadnjem lanjskom tromjesečju. I danas bi stoga mogao biti nastavljen rast Crobexa“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Ipak, napominje Franin, nakon dužeg razdoblja dobitaka, ne bi bilo neobično ni da uslijede dobitonosne prodaje.

Od početka godine oba indeksa u plusu su gotovo 9 posto – Crobex je porastao 8,7 posto, a Crobex10 8,9 posto.

„Na inozemnim se burzama, pak, danas očekuje oprezno trgovanje, nakon višednevnog rasta cijena dionica potaknutog naznakama da bi uskoro mogao biti postignut politički dogovor oko proračuna SAD-a. Investitori nove smjernice očekuju od objave financijskih izvješća niza kompanija, kao i ZEW indeksa povjerenja u Njemačkoj i eurozoni“, navodi Franin.

Na Wall Streetu se jučer nije radilo zbog praznika, dok su na azijskim burzama cijene dionica jutros porasle. Na europskim su burzama, međutim, najvažniji indeksi jutros u blagom minusu.

Komentirajte prvi

New Report

Close