Dok Trump najavljuje pad burzi, financijaši brane Fed

Autor: Tomislav Pili , 11. listopad 2018. u 22:01
Američki burzovni indeksi zaronili su najsnažnije od 8. veljače zbog rasta prinosa na obveznice/REUTERS

Podizanje kamatnih stopa ima opravdanje u ekonomskim pokazateljima, kaže šefica MMF-a.

Snažan pad američkih burzi koji se u četvrtak prelio na Aziju i Europu motivirao je predsjednika Donalda Trumpa na još jedan napad u smjeru središnje banke, pa su u njenu obranu stali najistaknutiji predstavnici svjetske financijske zajednice.

Na Trumpovu izjavu kako Fed griješi u podizanju kamatnih stopa dodavši "da su poludjeli", šefica MMF-a Christine Lagarde uzvratila je da podizanje ključnih kamatnih stopa, poput onog koje provodi američka središnja banka, ima opravdanje u temeljnim makroekonomskim pokazateljima.

 

5 posto

izgubio je S&P 500 u odnosu na rekordnu vrijednost

Powell razumije
"Ekonomije koje generiraju znatno poboljšan rast i snažniju inflaciju… i iznimno nisku nezaposlenost nedvojbeno moraju posegnuti za takvom mjerom", naglasila je Lagarde u brifingu za novinare na Baliju. Na istom je mjestu guverner Banke Engleske Mark Carney kazao kako je predsjednik Feda Jay Powell "osoba koja uistinu razumije američki i globalni financijski sustav". Podsjetimo, američki predsjednik u više je navrata pripisivao rekordne cijene dionica na Wall Streetu svom uspješnom ekonomskom programu, uključujući sukobima prožetu trgovinsku politiku.

Također je više puta kritizirao Fed zbog postupnog podizanja ključnih kamatnih stopa, koje bi po njemu moglo zakočiti rast tržišta dionica. A naznaka toga dogodila se u srijedu kada su cijene dionica potonule više od tri posto. S&P 500 i Dow Jones ostvarili su i najveći dnevni pad od 8. veljače. Posljedica je to višetjednog rasta prinosa na državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice u srijedu su u jednom trenutku dosegnuli 3,26 posto, najvišu razinu u sedam i pol godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije. 

 

3,26 posto

dosegnuo je prinos na američke obveznice

Najbliži Nasdaq
Doduše, kasnije su skliznuli s tih razina, no ulagači se plaše da će se njihov rast nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije. Iako je Trump kazao kako je dioničko tržište u "dugoočekivanoj korekciji", statistika kazuje da to još nije slučaj.

Indeks S&P 500 spustio se pet posto u odnosu na rekordnu vrijednost od 20. rujna, pa treba pasti još toliko da bi izgubio 10 posto vrijednosti kada se smatra da je zagazio u korekciju.

Tome je za sada najbliži Nasdaq koji je 8,5 posto niže u odnosu na rekord iz 29. kolovoza. Američki analitičari podsjećaju da u posljednjih 10 godina neprekidnog rasta cijena dionica Wall Street je pogodilo svega nekoliko korekcija. No, razlika je što su sada prinosi na obveznice mnogo viši. No, predsjednik banke UBS Axel Weber u četvrtak je komentirao kako je najgora stvar koju investitori mogu učiniti – povlačenje s tržišta. Po njegovu sudu, tržišta još imaju prostora za rast. 

Komentirajte prvi

New Report

Close