Dionica Atlantica prešla 1000 kuna i dosegla povijesni maksimum

Autor: Ante Pavić , 23. kolovoz 2014. u 10:11
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Dionicu koja se tek ove godine oporavila od krize obilježilo je nekoliko značajnih događaja u kompaniji.

Vrijednost dionice Atlantic grupe u petak je prešla tisuću kuna, čime je postigla povijesno najvišu cijenu otkako je u studenom 2007. godine nakon javne ponude dionica izlistana na Zagrebačkoj burzi.

Te je godine za dionicu vladalo veliko zanimanje pa su građani iskazali sedam i pol puta veći interes za kupnju od količine dionica koje su prodavane. Na kraju je dionice kupilo 26 tisuća građana po cijeni od 935 kuna po komadu. Bilo je to vrijeme velikog zanimanja građana za dionice, budući da je država samo mjesec dana prije Atlantica, preko javne ponude, ponudila 32,5 posto dionica HT-a koje su do tada bile u njezinu vlasništvu. Tada je 358.406 građana kupilo dionice telekomunikacijske kompanije po cijeni od 265 kuna, dobivši u paketu 63 dionice.

Može se reći da su to bile najbolje godine Zagrebačke burze jer su u euforiji zbog općeg rasta cijena na burzi mnogi bili spremni uzeti i kredite kako bi postali vlasnici paketa dionica.

Kriza koja se počela osjećati 2008. godine, a nastavila se produbljivati sljedećih godina, snažno je utjecala i na domaće tržište kapitala pa su dionice počele gubiti na cijeni, a mnogi su se počeli povlačiti s burze razočarani padom i gubicima ulaganja. Sve je to utjecalo na veliki pad prometa na burzi s kojim se i danas teško nosi. Primjerice,HT-ova dionica danas košta tek nešto više od 150 kuna, dakle više od 100 kuna manje nego kada se prodavala u javnoj ponudi. Dionica Atlantica je cijenu iz javne ponude 2007. godine ponovno uspjela doseći tek polovicom lipnja ove godine. Na burzi, kojoj kronično nedostaje pozitivnih vijesti, ipak je i to bila novost koju je valjalo istaknuti.

Konačno probijanje cijene iz daleke godine bio je nekima dovoljan znak da će ova dionica nastaviti rasti na prilično nelikvidnom domaćem tržištu kapitala. U petak je potvrđeno da su neki analitičari dobro čitali znakove pa je dionica otišla iznad tisuću kuna prvi put otkako se njome trguje na otvorenom tržištu. Razloga za njezin rast je nekoliko.

Dionicu koja se tek ove godine oporavila od krize obilježilo je nekoliko značajnih događaja u kompaniji koji su Atlantic pretvorili u igrača koji je prerastao hrvatske granice. Najvažniji događaj dogodio se u srpnju 2010. godine kada je Atlantic potpisao ugovor o preuzimanju Droge Kolinske, jednu od najvećih prehrambenih industrija u Sloveniji.

Atlantic je za tu transakciju platio ukupno 382 milijuna eura, čime je gotovo preko noći izrastao u prehrambenog diva. Nedugo nakon toga, Atlantic je od Badela 1862 za 82 milijuna kuna kupio Kalničke vode, čime je proširio poslovanje bezalkoholnim napicima. Prošle je godine preuzeo distribuciju Unilevera u Sloveniji i Hrvatskoj i time dodatno poboljšao poslovanje kompanije. Nije trebalo proći dugo da Atlantic počne skupljati plodove svojega širenja: u prvom je polugodištu 2014. ostvario 2,5 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 2,5 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit od 131 milijun kuna rasla 14,8 posto. Dovoljno da na prometom skromnoj burzi ulagači počnu dizati cijenu ove dionice.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Cista navlakusa.
Zar su svi zaboravili da je Atlantic angazirao dvije brokerske kuce da mu dizu cijenu dionice??
Novinaru Pavicu, ako vec nisi uspio zavrsiti fakultet i procitati neke knjige o ekonomiji, citaj barem stare clanke i poslovne izvjestaje. Dug Atlantica veci je od ukupne imovine grupe, imaju market makere za dionice, imaju PR agenciju koja svako malo pusta tzv kompanijske vijesti o sjajnim rezltatima…….
Pa zar nikad nista neces nauciti? Netko bi u grupi Styria trenao obratiti paznju na informiranost i profesionalnost novinara koji pisu clanke….

RBA trlja ruke…konačno se i njima posrećilo..?

jer to jos jedna tedeschijeva navlakusa?

New Report

Close