Debakl na burzi Walmartu u danu pojeo 21 milijardu $

Autor: Ana Blašković , 15. listopad 2015. u 22:01
Dionica je u srijedu pala na 60,03 dolara, 30% niže od razina na kojima se trgovalo početkom godine

Analitičari ističu da bi ovo mogla biti najgora godina za kompaniju od 1973.

Najveći američki trgovački lanac Walmart šokirao je investitore objavom da očekuje 12-postotni pad profita iduće godine radi dizanja plaća zaposlenicima, obnove trgovina i povećanja online prodaje kako bi održao korak s konkurencijom.

Burzovni ulagači odmah su reagirali masovnom rasprodajom Walmartovih dionica koje su u srijedu pale 10%, rekordno u danu, čime je izbrisano više od 21 milijarde tržišne vrijednosti dioničarima. Cijena dionica je u srijedu pala na 60,03 dolara što je 30 posto niže od razina na kojima se trgovalo početkom godine. Tržišna kapitalizacija pala je na oko 192 milijarde dolara,a analitičari ističu da bi ovo mogla biti najgora godina za kompaniju od 1973. Pad nije zaustavila ni najava programa otkupa dionica vrijednog 20 milijardi dolara u namjeri da se podrži cijenu dionica.

 

10posto

pala je u srijedu vrijednost dionica Walmarta

Uz razočaravajuće prognoze za 2016., Walmart će i ove fiskalne godine, slabašnih između jedan i dva posto rasta prodaje, dobrim dijelom zbog visokog tečaja dolara koji negativno utječe na poslovanje kompanije u inozemstvu. Rasprodaja Walmartovih dionica zatresla je američko tržište kapitala pa su pale i dionice ostalih maloprodajnih lanaca poput Targeta i Home Depota, a Albertsons Cos. odgodio je izlazak na burzu. Walmart je u procesu velikih ulaganja u mrežu trgovina kako vratili kupce koji su se u međuvremenu okrenuli konkurenciji, najviše Amazonu koji je s 257 milijardi dolara tržišne kapitalizacije najveći svjetski maloprodajni lanac.

Osim vala investicija u srijedu je kompanija, svojevrsni američki simbol slabo plaćenih radnika, najavila daljnje povećanje plaća i obuku zaposlenika. Nakon što je u travnju minimalna plaća povećana na 9 USD po satu, 2016. će rasti na 10 dolara za većinu od milijun zaposlenika. To će povećati troškove za 1,2 mlrd. USD ove godine, odnosno 1,5 milijardi dolara iduće. Izvršni direktor Doug McMillon kaže da će iduće tri godine uložiti nekoliko milijardi dolara kako bi snizili cijene proizvoda na svojim policama što je na tržištu odmah shvaćeno kao najava cjenovnog rata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close