Crobexi porasli treći tjedan zaredom, promet obilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2014. u 10:52
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Uz visoku likvidnost, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, već trećega zaredom, unatoč blagoj tehničkoj krajem tjedna, koja je uslijedila nakon snažnog višednevnog uspona.

Uz visoku likvidnost, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, već trećega zaredom, unatoč blagoj tehničkoj krajem tjedna, koja je uslijedila nakon snažnog višednevnog uspona.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,65 posto, na 1.922 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,07 posto, na 1.092 boda.

Prije nego je u četvrtak korigiran na niže, Crobex indeks rastao je neprekidno osam dana zaredom, pa je u jednom trenutku dotaknuo i 1.947 bodova – najvišu razinu od 6. svibnja 2013. godine.

Od početka rujna oba indeksa bilježe snažne dobitke – Crobex je zasad u plusu 3,6, a Crobex10 za 4,6 posto.

Redovni promet dosegnuo je prošloga tjedna gotovo 106 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Na domaćem tržištu protekloga je tjedna promet bio obilan, kao i dva tjedna ranije. No, Crobexi su u četvrtak prekinuli višednevni pozitivni niz. Tehnički gledano, radi se o korekciji koju trenutno ne možemo okarakterizirati kao promjenu uzlaznog trenda, već tek kao predah nakon osam uzastopnih pozitivnih dana“, ističe Hrvoje Čićin Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Kako dodaje, iz poslovnog sektora bilo je dosta vijesti, na koje nisu izostale niti reakcije tržišta.

Pozornost investitora početkom tjedna privukle su medijske špekulacije da je Adris grupa donijela stratešku odluku o prodaji TDR-a do kraja ove godine. Iz Adris grupe nisu danas željeli komentirati medijske špekulacije o eventualnoj prodaji TDR-a, ali su poručili da, gledajući dugoročno, nisu u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost duhanskom dijelu svog poslovanja.

Povlaštenom dionicom Adrisa u blok prometu ostvareno je 12,4 milijuna kuna, po cijeni od 361 kunu.

U redovnom trgovanju tom dionicom ostvareno je još 5,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 2,82 posto, na 345 kuna.

Istodobno, redovnom dionicom te kompanije protrgovano je 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 3,55 posto, na 379 kuna.

Najlikvidniji Valamar, HT i Atlantic

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Adrije holdinga, kojom je ostvareno 13,2 milijuna kuna prometa. Ujedno, sa skokom cijene za 9,7 posto, na 272 kune bila je i među najvećim dobitnicama.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s 11,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 1,72 posto, na 162,87 kuna.

Znatan promet, 5,15 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, a cijena joj je ojačala 3,13 posto, na 1.019,99 kuna.

Dionicom AD Plastika, pak, u redovom trgovanju ostvareno je 2,7 milijuna kuna prometa, uz pad njezine cijene za 0,4 posto, na 131,7 kuna, a u blok transakciji još 2,64 milijuna kuna, po cijeni od 132 kune.

Sa 19 dionica ostvaren je prošloga tjedna milijunski promet, pri čemu je na najvećem dobitku bila dionica Ingre, sa cjenovnim skokom od 14 posto, na 3.950 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Ta je kompanija protekloga tjedna sklopila pred Trgovačkim sudom u Zagrebu predstečajnu nagodbu.

Po dobitku slijede dionice Rivijere Poreč, sa cjenovnim rastom od 13,8 posto, na 21,85 kuna, a potom Čakovečkih mlinova, od 12 posto, na 4.200 kuna.

Izraženiji cjenovni pad, pak, bilježe dionice Maistre, za gotovo 9 posto, na 153 kune, potom Jadroplova, za 6,13 posto, na 121,5 kuna, te Varteksa, za 4,14 posto, na 28 kuna.

Dionica Đure Đaković Holdinga protekloga je tjedna poskupjela 2,79 posto, na 43,17 kuna, uz promet od 1,17 milijuna kuna.

Nadzorni odbor Đuro Đaković Holdinga u četvrtak je donio plan restrukturiranja. Uz otpremnine na Zavodu za zapošljavanje do kraja godine završit će više od 200 zaposlenih, 117 radnika bit će izdvojeno u posebnu elektromontažersku tvrtku koja će biti ponuđena na otkup radnicima ili strateškom partneru, a spajanjem tvrtki unutar Holdinga umjesto dosadašnjih sedam bit će formirane tri: specijalna vozila, industrijska rješenja i energetika i infrastruktura. Holding očekuje da do kraja godine dobije i dozvolu za dokapitalizaciju emisijom novih dionica.

Nadalje, slovensko Delo u petak je objavilo da su Liburnia Riviera Hoteli (LRH) u završnim pregovorima za kupnju četiri hotela slovenske grupe Hoteli Bernardin iz Portoroža. Ponuda koju je dala opatijska grupacija niža je od 29,5 milijuna eura, koliko je iznosila prva postavljena cijena.

Sredinom rujna LRH je objavio na Zagrebačkoj burzi da nije uputio ponudu za kupnju Hotela Bernardin iz Portoroža, nego da su ponudu za kupnju dali Hoteli Cavtat, u većinskom vlasništvu LRH-a. Dionica LRH poskupila je prošloga tjedna 0,27 posto, na 3.740 kuna, uz 1,23 milijuna kuna prometa.

Idućega tjedna u fokusu ECB i zaposlenost u SAD-u

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji iz nekih od najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 1 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,4, a Nasdaq indeks 1,5 posto, što je njihov najveći tjedni pad od početka kolovoza.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,7 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2, a pariški CAC 1,5 posto.

Idućeg će tjedna investitori na svjetskim burzama za nove smjernice čekati sastanak Europske središnje banke (ECB), te najnovije makroekonomske pokazatelje.

„Predsjednik ECB-a Mario Draghi ponovio je protekloga tjedna da se središnja banka neće ustručavati poduzimati nekonvencionalne monetarne mjere nastavili li se usporeni gospodarski rast u eurozoni. Stoga će se u četvrtak pozorno pratiti zasjedanje ECB-a, pri čemu investitori očekuju dodatne informacije o najavljenom programu otkupa obveznica“, dodaje Čićin-Šain.

U fokusu investitora bit će idućega tjedna ponajviše izvješće o rujanskoj zaposlenosti u SAD-u, kao i podaci o kretanju inflacije u eurozoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close