CROBEX je 2012. dotaknuo dno, otad se nazire početak dugoročnog rasta

Autor: Mladen Ostrički , 13. veljača 2013. u 22:01
11,6 posto rasla je u siječnju imovina klijenata Rasta uložena u domaće dionice

Usporedi li se s indeksima DAX i S&P500 u zadnjih šest mjeseci, CROBEX vodi s rastom od 16,98 posto.

Indeks CROBEX je prošlu godinu završio na istoj vrijednosti na kojoj je bio i prije godinu dana, uz unutargodišnja odstupanja u rasponu do +/-7%. Promatra li ga se dublje u prošlost (zadnje nepune četiri godine – od "globalnog dna" iz prve dekade ožujka 2009. godine), njegova vrijednost se povećala za 51,47%. Usporedi li se kretanje CROBEX-a u tom razdoblju s glavnim burzovnim indeksima u Europi i SAD-u, uočljiva je znatna razlika. Indeks Frankfurtske burze DAX, koji odražava kretanje vitalnog njemačkog gospodarstva, u istom razdoblju porastao je za 105,76%. No on se ne može uzeti kao reprezentant kretanja na europskim burzama, jer neke od njih u promatranom razdoblju znatnije zaostaju (Atena, Madrid…). Indeks S&P500, koji dobro reprezentira kretanja i očekivanja u gospodarstvu SAD, u istom razdoblju porastao je za 116,46% (vidi graf).

Skok rastućih tržišta
Burzovni indeksi na mnogim rastućim tržištima u istom razdoblju (9. ožujak 2009. – 11. veljača 2013.) ostvaruju visoki rast: Južna Afrika 124,94%, Meksiko 156,87%, Tajland 262,07, Turska 235,10%, Indonezija 242,57% te Filipini 241,58% Analiza dugoročnog kretanja indeksa CROBEX, koju je izradilo investicijsko društvo Rast, pokazuje da je CROBEX u zadnjem kvartalu 2012. godine dostigao dno i da otad pokazuje promjenu smjera i početak dugoročnog rasta. Pouzdan pokazatelj tog trenda je krivulja njegovog 200 tjednog pomičnog prosjeka. Radi se o krivulji visoke inercije čiji trend nije podložan kratkoročnim oscilacijama vrijednosti indeksa, uključujući i eventualni budući pad u ograničenom vremenskom razdoblju.Prvi put nakon 12 godina vrijednost indeksa CROBEX probila je krivulju njegovog 200 tjednog pomičnog prosjeka. Usporedi li se kretanje vrijednosti CROBEX-a s indeksima DAX i S&P500 u zadnjih šest mjeseci, CROBEX je pobjednik s rastom od 16,98% u odnosu na DAX (10,33%) i S&P500 (8,81%).Upućuju li navedeni pokazatelji na zaključak da je započeo novi ciklus rasta  tečajeva dionica na hrvatskom tržištu kapitala? Rastu vrijednosti indeksa CROBEX u zadnja dva mjeseca mora se dodati napomena da je ostvaren na niskoj razini prometa na Zagrebačkoj burzi (koji je ipak u porastu u odnosu na prethodno razdoblje), te da se možda radi o kratkoročnoj oscilaciji kakvih je bilo nekoliko u zadnje četiri godine. Međutim, analiziraju li se pojedinačno dionice, koje su sastavnice CROBEX-a, za uočiti je da većina njih, u odnosu na prethodne četiri godine, pokazuje novi smjer kretanja u vidu dugoročnog rasta, pa je kretanje CROBEX-a sintetički prikaz takvih kretanja.

Širi kontekst
Veliki je broj negativnih makroekonomskih pokazatelja i vijesti o gospodarskim kretanjima koje se svakodnevno objavljuju u Hrvatskoj. Pozitivno kretanje indeksa CROBEX treba sagledavati u širem kontekstu od samo makroekonomskih kretanja. Jedan od važnih utjecajnih faktora na buzovna kretanja su očekivanja, a u njih je uključen i (vjerojatni) skori ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU. Štednja hrvatskih građana raste unotač negativnim makroekonomskim pokazateljima i stagnaciji (prosječnih) plaća. Prema podacima Hrvatske narodne banke, štednja stanovništva u bankama dostigla je iznos 165 milijardi kuna (stanje krajem listopada 2012. g.). Kao važan razlog rasta štednje može se smatrati odricanje od dosadašnje razine potrošnje i raznih oblika investiranja onog dijela stanovništva koji ostvaruje višak prihoda nad rashodima, a s negativnim posljedicama na razvoj gospodarstva.Navedeno ponašanje štediša racionalna je reakcija na neizvjesnosti budućih događanja u razdoblju krize. Većina njih smatra da je "cash" pozicija, u "čvrstoj" valuti, oročena u banci na duži rok, uz kamatu 2,5 do 4% godišnje, trenutno najpovoljnije rješenje. Međutim, dio štediša nije zadovoljan tim prinosom i spreman je (manji) dio tog novca usmjeriti, osim u druge oblike investiranja, i na tržište dionica (domaćih i inozemnih izdavatelja) gdje je moguće, uz nešto veći rizik, ostvariti dvodvoznamenkaste prinose.

Dobra vijest
U siječnju 2013. godine imovina klijenata uložena u portfelje dionica hrvatskih izdavatelja, kojom upravlja investicijsko društvo Rast, porasla je 11,58%. Kretanja na Zagrebačkoj burzi ukazuju na skroman, ali ipak početak, alokacije velike novčane mase ušteđevina u potrazi za većim prinosima na tržištu dionica.Početak dugoročnog trenda rasta indeksa CROBEX dobra je vijest za hrvatsko tržište dionica.

Mladen Ostrički, predsjednik Uprave investicijskog društva Rast (www.rast.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close