Nakon najvećeg pada burze u 2019., pitaju se gdje je dno

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2019. u 08:36
Potonuće dionica od šest posto u odnosu na vrhunac najveće je od početka svibnja/REUTERS

Od 1929. indeks S&P 500 oporavio se 10 puta, a 6 puta pao je u područje korekcije, ali ne i u ‘medvjeđe tržište’.

Trgovinske tenzije između Amerike i Kine izazvale su ovoga tjedna najdublji pad dioničkih indeksa u odnosu na rekordnu vrijednost u posljednja tri mjeseca, pa se američki investitori pitaju koliko bi ovaj val negativnog raspoloženja mogao potrajati.

Najveće povlačenje 
U odnosu na rekordnu vrijednost zabilježenu 26. srpnja, S&P 500 indeks zaključno s ponedjeljkom izgubio je šest posto vrijednosti. To je najveće povlačenje s rekordnih razina od početka svibnja kada je taj indeks pao 6,8 posto zbog rasprodaje dionica duge mjesec dana također izazvane trgovinskim tenzijama. No, ovakvi slučajevi nisu nepoznati burzovnoj statistici Wall Streeta koja datira od 1929. godine.

 

1 posto

rasta u prosjeku se bilježi ako indeks padne u ponedjeljak

Naime, pad S&P-a 500 za više od pet posto u dvotjednom razdoblju od dostizanja rekordne vrijednosti do sada je zabilježen 16 puta. Prema tumačenju Jasona Goepferta, osnivača tvrtke Sundial Capital Research, u 10 slučajeva indeks se oporavio i postavio nove rekordne vrijednosti dok je šest puta pao u područje korekcije, prenosi Bloomberg. Podsjetimo, korekcijom se smatra pad od najmanje 10 posto u odnosu na rekordnu vrijednost.

Optimistični scenarij 
Međutim, valja istaknuti kako u tih šest puta indeks nikada nije potonuo u "medvjeđe tržište" definirano kao minus od najmanje 20 posto u odnosu na vrhunac. Činjenica da se najveći dnevni pad američke burze dogodio u ponedjeljak također nudi tračak nade u statistici.

Naime, od 1952. pad indeksa u ponedjeljak od 2,5 posto ili više u prosjeku je rezultirao s jedan posto rasta dan kasnije. S druge strane, rasprodaja u petak donosi dodatni pad od 0,6 posto sljedećeg trgovinskog dana, stoji u bilješci Justina Waltersa iz Bespokea. U utorak je kretanje terminskih ugovora sugeriralo upravo takav optimistični scenarij na Wall Streetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close