‘Čini se da ZSE neće dočekati svojih sedam mršavih godina’

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2013. u 15:46
"Čini se da Zagrebačka burza neće dočekati svojih sedam mršavih godina", pišu autori Večernjeg lista

“Čini se da Zagrebačka burza neće dočekati svojih sedam mršavih godina”, pišu autori Večernjeg lista.

"Čini se da Zagrebačka burza neće dočekati svojih sedam mršavih godina", pišu autori Večernjeg lista, dodajući kako nakon pet godina žestokog pada volumena i profita te strmoglavog smanjenja vrijednosti dionica, indeksi i volumeni konačno rastu, a imovina otvorenih investicijskih fondova u siječnju se povećala za 847 milijuna kuna.

Rast, podsjećaju, iznosi 6,53 posto, sa 12,96 milijardi kuna na kraju 2012. na 13,81 milijardu kuna posljednjeg dana siječnja. Rasli su i indeksi Zagrebačke burze; Crobex 4,94 posto u posljednjih tjedan dana, Crobex10 4,57 posto.

"Zamah je dao procvat na svjetskom tržištu kapitala; na Wall Streetu je Dow Jones ovaj tjedan probio povijesni rekord, nošen oporavkom američkog gospodarstva, a rasli su i ostali indeksi koji nešto znače; frankfurtski DAX, londonski FTSE100, pariški CAC… Zanimljivo je da je u posljednjih tjedan dana rast Crobexa u postocima bio viši i od Dow Jonesa i od DAX-a i FTSE-a, no što je još važnije, prevaljena je psihološka granica od 2000 bodova kojoj se indeks dugo nije približavao", navodi se u tekstu.

Najveći rast u siječnju su doživjeli novčani fondovi, no i u dioničke fondove vraćaju se investitori, piše list. Da je ulaganje u dionice ponovno ‘in’ potvrđuje za list i analitičar SG-Splitske banke Jozo Leko, koji kaže da se na ZSE-u događa povratak ulagača. "U kombinaciji s rastom cijena dionica veći volumen signalizira kako je sve više ulagača spremno plasirati novac u rizičnije klase imovine", zaključuje Leko. Ipak, Leko upozorava da je povjerenje ulagača još uvijek pritisnuto lošim makroekonomskim pokazateljima te da će proteći neko vrijeme dok šira investicijska javnost ne počne aktivnije ulagati sredstva na burzu. Sličnog je stava i Goran Vorkapić, direktor investicijskog bankarstva Centar banke koji tvrdi da će se ulagači u investicijske fondove vratiti jače u drugom valu rasta na tržištu kapitala jer su sada oprezni prema oporavku. Ipak, napominje da ulagača na Zagrebačkoj burzi ima više nego prije godinu dana, što se vidi po aktivnostima i u volumenu i u rastu cijena dionica. Pomaci na Zagrebačkoj burzi vide se već godinu dana, ali su tek sada rezultirali većim skokom, napominje analitičar. Izvorni članak možete pročitati ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close