Azijske burze snažno porasle, jen pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 09:20
Ilustracija

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, a za toliko su skočile i cijene dionica u Šangaju.

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle jer je predsjednik Feda Ben Bernanke potvrdio da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i jer su splasnula strahovanja od produbljivanja krize u Italiji. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, a za toliko su skočile i cijene dionica u Šangaju.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji ojačali su između 0,3 i 1,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1 posto. Bernanke je jučer i u drugom danu svjedočenja u Kongresu branio Fedov program za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, te odbacio primjedbe o podijeljenosti čelnika središnje banke po pitanju kvantitativnog popuštanja monetarne politike, kazavši da taj nekonvencionalni program ima podršku značajne većine čelnika Feda.

To je poticajno djelovalo na tržišta kapitala, pa su jučer na Wall Streetu cijene dionica skočile po najvećoj dnevnoj stopi od početka siječnja, a i na azijskim burzama jutros vlada optimistično raspoloženje. Ulagače pritom ne smeta ni to što republikanci i demokrati u Washingtonu još nisu postigli sporazum o selektivnom smanjenju proračuna, kako bi se u petak izbjeglo automatsko rezanje budžetskih rashoda, vrijedno 85 milijardi dolara, koje bi moglo usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Splasnula su i strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u Italiji, nakon neodlučnog ishoda parlamentarnih izbora prošloga vikenda. Vjeruje se da će, unatoč podijeljenosti parlamenta, nova vlada nastaviti voditi politiku štednje i reformi, te da će Europska središnja banka i dalje financijski podržavati napore talijanskih vlasti, ako to bude potrebno.

Ulagače je ohrabrio i rast industrijske proizvodnje u Japanu u siječnju, drugi mjesec zaredom, zahvaljujući jačanju globalne potražnje i slabljenju jena, što najavljuje izlazak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva iz recesije.

A na valutnim je tržištima jen ponovno oslabio, nakon dva dana jačanja, jer je japanski premijer Shinzo Abe za novog guvernera Bank of Japan i službeno predložio predsjednika Azijske razvojne banke Haruhika Kurodu, koji se, kao i Abe, zalaže za agresivno popuštanje monetarne politike.

Zahvaljujući tome, jutros je tečaj dolara dosegnuo 92,40 jena, dok se jučer u ovo doba kretao oko 91,70 jena. Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 119,80 na 121,40 jena. Kako su splasnula strahovanja u vezi Italije, euro je ojačao i prema američkoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 1,3065 na 1,3145 dolara. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala je jutros 30-ak centi, na 93,05 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close