Azijske burze porasle, dolar blago ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2014. u 09:31
Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u tri godine, što se zahvaljuje jučerašnjim rekordnim dosezima Dow Jones i S&P 500 indeksa, nakon izvješća o snažnom rastu zaposlenosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja 2011. godine.

Azijske ulagače potaknuo je jučerašnji rekordni doseg Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U SAD-u je u lipnju otvoreno 288.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 212.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 6,1 posto, najnižu razinu u gotovo šest godina.

To pokazuje da se američko gospodarstvo oporavlja, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju. Zahvaljujući tome, jučer se Dow Jones indeks, po prvi puta u povijesti, probio iznad psihološki važne granice od 17.000 bodova, dok se S&P 500 primaknuo na samo jedan posto od 2.000 bodova.

„Ti podaci pokreću danas tržište, pa vlada dobro raspoloženje“, kaže Kyoya Okazawa, direktor u BNP Pribas banci.

Snažan rast zaposlenosti u SAD-u pozitivno je utjecao i na američki dolar jer je potaknuo špekulacije o mogućem povećanju ključnih kamatnih stopa Feda prije nego što se očekivalo.

Moguće je da će američka središnja banka, nastave li se pozitivni trendovi u gospodarstvu, ključne kamate povećati u prvoj, a ne dugoj polovici iduće godine, kako se procjenjivalo.

Ipak, „uspon dolara je ograničen, unatoč snažnom rastu zaposlenosti, jer ulagači još nisu sigurni kakav je trend inflacije u SAD-u. Ako inflacija idućih mjeseci poraste, Fed bi mogao povećati kamate prije nego što se prognoziralo“, kaže Junichi Ishikawa, analitičar u tvrtki IG Securities.

Tečaj dolara kreće se jutros iznad razine od 102 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,90 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3650 na 1,3610 dolara.

Euro se pod pritiskom našao još jučer, nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi potvrdio da će kamatne stope ostati niske kroz dulje razdoblje, navodeći kao razlog rizike od daljnjeg slabljenja gospodarstva eurozone.

Na jučerašnjoj sjednici ECB je zadržao kamatne stope na rekordno niskim razinama od 0,15 posto.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skliznuo je jutros s jučerašnjih 139 na 138,85 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close