Azijske burze pale, euro ponovno ispod 1,32 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 09:10
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer zbog napetosti između Rusije i Ukrajine ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, dok je tečaj eura ponovno skliznuo ispod razine od 1,32 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,2 posto.

U Šangaju su blago porasle, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,2 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu s rekordnih 2.000 bodova, što je posljedica rasta napetosti u Ukrajini.

Jučer su tamošnje vlasti optužile Rusiju da je napala njezin jugoistok kako bi pružila potporu proruskim pobunjenicima, koji su nastavili teritorijalno napredovanje i zauzeli pogranični grad Novoazovsk.

„Rizične investicije su pod pritiskom zbog rasta zabrinutosti u vezi Ukrajine, ali i zbog slabih pokazatelja iz eurozone“, navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

Rast gospodarstva eurozone u posljednje se vrijeme usporava, dok su deflacijske prijetnje sve jače.

Kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila rizik od deflacije, Europska središnja banka (ECB) mogla bi uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. A to će, među ostalim, ovisiti i o izvješću o inflaciji u eurozoni, koje će biti objavljeno danas.

Zbog toga je na valutnim tržištima tečaj eura ponovno zaronio ispod razine od 1,32 dolara. Trenutačno se kreće oko 1,3180 dolara, nedaleko najniže razine u gotovo godinu dana od 1,3152 dolara.

Cijena dolara u odnosu na japansku valutu stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 103,70 jena. Ipak, dolar je izgubio na zamahu, s obzirom da je početkom tjedna njegov tečaj iznosio 104,49 jena, što je bila njegova najviša razina u sedam mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close