Azijske burze pale, euro nadomak 1,08 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2015. u 08:34
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak pale, dok su u Šangaju i Hong Kongu porasle jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u Kini.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak pale, dok su u Šangaju i Hong Kongu porasle jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale između 0,1 i 1,1 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,1 i 2,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u blagom minusu, no u odnosu na početak tjedna na dobitku je oko 1 posto.

Najviše su, više od 2 posto, jutros skočile cijene dionica u Šangaju, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne poticajne mjere, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Kineski BDP u prvom je tromjesečju porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije u šest godina.

Iz istog razloga jutros su porasle i cijene dionica u Hong Kongu, dosegnuvši nove najviše razine u sedam godina, dok na ostalim azijskim tržištima ne vlada tako optimistično raspoloženje.

Najviše je, više od 1 posto, pao tokijski Nikkei indeks. Prije tjedan dana taj se indeks, po prvi puta nakon 15 godina, probio iznad psihološki važne razine od 20.000 bodova. No, posljednjih se dana kreće ispod nje jer su ulagači oprezni uoči objava poslovnih izvješća japanskih kompanija idućega tjedna.

"Premda ulagači očekuju velike zarade kompanija na kraju poslovne godine, Nikkei bi se mogao kretati u uskom rasponu zbog opreznih najava iz kompanija", kaže Masayuki Kubota, strateg u tvrtki Rakuten Securities.

Japanske ulagače zabrinjavaju jačanje jena posljednjih dana, što loše utječe na prihode japanskih kompanija s inozemnih tržišta, i slabi gospodarski podaci iz SAD-a, njihovog najvećeg inozemnog tržišta.

A naznake usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva umanjuju mogućnost povećanja kamata američke središnje banke Feda u kraćem roku.

Jučer je Dennis Lockhart, predsjednik Feda u Atlanti, kazao kako se zbog niza posljednjih slabih gospodarskih pokazatelja protivi povećanju ključnih kamata Feda u lipnju. Brzo je, međutim, dodao da očekuje stabilan rast gospodarstva.

Kako je povećanje kamata Feda sve manje vjerojatno u lipnju, na valutnim je tržištima američka valuta pod pritiskom.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo ispod razine od 119,00 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 119,25 jena. Tako se dodatno udaljio od 120,85 jena, najviše razine u ovom tjednu.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0710 dolara. Još u utorak kretala se ispod 1,06 dolara da bi se sinoć u jednom trenutku probila iznad razine od 1,08 dolara.

Cijene nafte pod pritiskom je, pak, nakon što je jučer OPEC izvijestio o snažnom rastu proizvodnje njegovih članica u ožujku, unatoč slabosti potražnje na svjetskom tržištu.

Jutros je na američkom tržištu cijena 'crnog zlata' pala 1,1 posto, na 56,05 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu skliznula 1 posto, na 63,35 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close