Azijske burze i dalje slabe, dolar snažan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 09:13
Foto: Thinkstock

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, nakon slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i jutros, četvrti dan zaredom, jer su ulagače razočarali anemični gospodarski pokazatelji, a suzdržani su i zbog prosvjeda u Hong Kongu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji oslabile između 0,3 i 0,5 posto.

U Šangaju i Hong Kongu danas se zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, oslabivši četvrti dan zaredom, pri čemu je zaronio na novu najnižu razinu u posljednjih 20 tjedana.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, nakon slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja.

Povjerenje potrošača u SAD-u palo je u rujnu po prvi puta u pet mjeseci, dok su cijene kuća u srpnju porasle manje nego što se procjenjivalo, što ukazuje na nestabilnost oporavka američkog gospodarstva.

Ništa bolji pokazatelji ne stižu ni iz Japana. Tamošnja središnja banka objavila je tzv. 'tankan' izvješće, prema kojemu je povjerenje poduzetnika u industrijskom sektoru ponešto poraslo u proteklom tromjesečju, no u uslužnom je sektoru oslabilo, što predstavlja još jednu potvrdu da nedavno povećanje poreza na dodanu vrijednost pritišće gospodarstvo.

„Tankan je tržištu odaslao miješane signale. Da je povjerenje oslabilo u oba sektora, mogli bismo očekivati dodatno popuštanje monetarne politike. No, miješani signali ne mogu usmjeriti tržište“, kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagače je razočarao i slabiji nego što se očekivalo rast izvoza Južne Koreje, pa ih nisu osobito ohrabrili ni podaci iz Kine.

Službeni PMI indeks industrijskog sektora ostao je u rujnu gotovo nepromijenjen u odnosu na kolovoz, na 51,1 bodu, što je nešto bolji podatak nego što se očekivalo.

No, „kinesko gospodarstvo i dalje je suočeno s određenim pritiskom na dolje“, kaže Chen Zhongtao, dužnosnik u China Federation of Logistics and Purchasing, koji prikuplja podatke o PMI indeksu.

U fokusu je ulagača i dalje Hong Kong, gdje se i danas, na blagdan, očekuju prosvjedi u kojima se od Pekinga traže veće političke slobode.

A na valutnim se tržištima nastavlja uspon američke valute. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 86,05 bodova, nakon što je sinoć dosegnuo 86,21 bod, novu najvišu razinu u četiri mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara probio se jutros, po prvi puta od kolovoza 2008. godine, iznad razine od 110 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,30 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti uspjela se, pak, vratiti iznad granice od 1,2600 dolara, nakon što je jučer zaronila na svega 1,2571 dolar, najnižu razinu u dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close