Američki ulagači sele u Europu

Autor: Tomislav Pili , 12. ožujak 2015. u 16:00
Američki indeksi nastavili su slabjeti i u srijedu/REUTERS

Nakon rasprodaje u utorak, S&P 500 indeks u minusu je 0,7 posto za ovu godinu.

Snažna rasprodaja američkih dionica u utorak ukazuje da se kapital odlučio preseliti s druge strane Atlantika, u Europu.

Američki indeksi u utorak su izbrisali sav dobitak ostvaren tijekom ove godine, pa je S&P 500 indeks u minusu 0,7 posto za ovu godinu. Iako je Wall Street u srijedu otvorio s blagim plusom, već nakon sat vremena indeksi su opet zaronili u negativno područje. Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa smatra da se u utorak na Wall Streetu dogodilo repozicioniranje ulagača zbog makroekonomskih razloga. "Povećanje kamatnih stopa preusmjerit će jedan dio imovine uložene u dionice u manje rizičnu imovinu s fiksnim prinosom. No, iako je to jedan od osnovnih razloga, nije i jedini. Moguće je da je došlo i do zemljopisnog repozicioniranja, odnosno preseljenja imovine uložene u američke dionice u europske dionice. No, to je proces koji traje već nekoliko mjeseci", kaže Gvozdanović.

 

19,41posto

porastao je njemački indeks DAX tijekom ove godine

Istovremeno na krilima novih bilijun eura koje je Europska središnja banka počela upumpavati europske burze rastu kao da "ne postoji sutra". Njemački indeks DAX od početka godine u plusu je gotovo 20 posto. Gvozdanović kaže kako je moguće da će u narednom razdoblju europske burze rasti, a američke slabjeti, ali to će ovisiti o poslovnim rezultatima kompanija. "Američkim će kompanijama biti manje profitabilno prodavati na europskom tržištu zbog tečaja dolara prema euru, a istovremeno su europske kompanije konkurentnije. No, velikim američkim multinacionalkama iz sastava S&P-a 500 europsko tržište nije jedino na kojem ostvaruju prihod", kaže Gvozdanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close