Trapan, Cabernet Sauvignon Grego 2008.

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2010. u 22:00

Mlado i zahtjevno vino proizvedeno na neuobičajen način

Jedan od relativno novih i mladih istarskih vinara je i Bruno Trapan. O ovom perspektivnom vinaru, poznatom i izvan hrvatskih granica, u posljednje je vrijeme puno rečeno i napisano, ali nije naodmet podsjetiti da grožđe za Trapanova vina dolazi s crvene zemlje južnog dijela poluotoka, iz okolice Pule.

Ukupno se pod lozom malvazije, chardonnaya, syraha i cabernet sauvignona nalazi pet hektara. Jedna od posebnih stvari vezana uz Trapanova vina su zanimljive i lako prepoznatljive butelje – zbog samog oblika boce te simbola vinarije koji dominira etiketom. Iako u prošlosti netipičan za istarski poluotok, međunarodni cabernet sauvignon posljednjih godina u Istri nalazimo na sve većim površinama. Pa tako kada pomislite da gotovo sve znate o toj sorti, ona pokaže da uz specifične lokalne uvjete i dalje može ponuditi nešto novo i neočekivano. Posebno ako je vinifikacija provedena na ne tako uobičajen način za cabernet sauvignon. Naime, nakon maceracije i vrenja u kontroliranim uvjetima, vino je dozrijevalo isključivo u tankovima od inoksa te su na taj način ostale izražene primarne arome i puni sortni karakter toga vina. Budući da je riječ o relativno mladom cabernet sauvignonu, iznenadila nas je bogata lepeza aroma. Prilično složeni i slojeviti mirisi kakaa i tamnoga bobičastog voća izvrsno su podržani s mirisima vlažne zemlje. Također su prisutni mirisi blago sušenog mesa koji se provlače i kroz okus. Osim višeslojnosti, miris je karakteriziran intenzitetom i trajnošću. Nakon nekog vremena u čaši su se pojavili mirisi katrana tako da se u aromatskom smislu može zaključiti kako vino ima štošta ponuditi. U ustima uz već spomenute mesnate okuse prevladava njegov vegetalni karakter uz nešto manje izraženu voćnost. Solidna razina kiselina u vrlo je dobroj ravnoteži s ostatkom vina, što konačno daje na osebujnosti ovog vina, a dodamo li tome čvrste i ugodne tanine, dobivamo uistinu zanimljiv “paket”. Na srednjem nepcu vino je blago gorkasto, a male količine apsorbiranog CO2 ionako pitko i slasno vino čine još živahnijim. Budući da je riječ o relativno mladom vinu, vrijeme će pokazati u kojem smjeru i u kojoj mjeri će se razvijati, ali mislimo da ima solidnu budućnost. Vino koje će vas na početku možda zastrašiti obiljem isprepletenih aroma, ali i koje će vas, ako mu date priliku, i bogato nagraditi.

Sandra Krstev Barać, Gastro.hr

Trapan

Najbolje pristaje uz: roštilj, tjesteninu s kobasicama, patku, zrele sireve
Temperatura serviranja: 18-20 °C
Cijena: 64,98 kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close