Sva čuda Dubaija

Autor: Ozren Podnar , 22. siječanj 2009. u 22:00

Pokušavajući se profilirati kao turistički centar Bliskog istoka, investitori ne štede novac u gradnji atrakcija koje privlače turiste iz svih dijelova svijeta

Dubai je najbrže rastući gradski centar u povijesti. U dva se desetljeća pretvorio iz skromnog lučkog grada u prostranu prijestolnicu izgrađenu povrh naslaga fosilnih goriva. Srce istoimenog emirata, jednog od sedam sastavnih dijelova Ujedinjenih Arapskih Emirata, imao je 1990. samo 500.000 stanovnika. Danas ih ima 1,2 milijuna, a i dalje se nesmiljeno širi – u zrak i pod vodu. Može se pohvaliti najvećim, najvišim i najskupljim arhitektonskim radovima na svijetu te se procjenjuje da je 15% svih svjetskih dizalica angažirano na njegovu području. Znatno siromašniji naftom od svog susjeda Abu Dabija, Dubai se profilirao kao svjetski financijski centar, i to na meridijanu koji dosad nije imao takvu infrastrukturu prikladno smještenu između financijskih metropola Londona i Singapura.

Osim toga ovdje se održavaju brojne međunarodne konferencije i konvencije, a 30% prihoda osigurava luksuzni turizam. Među stotinama turističkih atrakcija po kojima je slavan ističu se najviši toranj na svijetu Burj Dubai, hotel Burj Al Arab te umjetni otoci u obliku palme. A turizam je bit Dubaija, kaže sultan Ahmed bin Sulajem, predsjednik investicijske kompanije Dubai World i jedan od najistaknutijih poslovnih ljudi tog emirata. “Turizam je stroj koji pokreće razvoj Dubaija. Imamo ogromno potencijalno tržište jer će 3,2 milijarde potrošača sa zbirnim bruto nacionalnim dohotkom od 18,3 bilijuna dolara kucati na naša vrata.” Unatoč zabrinjavajućoj zaduženosti države i njezinih kompanija u iznosu od 80 milijardi dolara, Dubai želi rušiti vlastite rekorde. U pripremi su Dubailand, najveći zabavni park na svijetu, Hydropolis, prvi podvodni hotel, i Nakheel Tower, najveća stambena zgrada na svijetu. Pobliže ćemo vas upoznati s najvećim sadašnjim i budućim arhitektonskim čudima Dubaija, uz upozorenje: izraz “najveći na svijetu” vrlo se često ponavlja.

Burj Dubai
Downtown Burj Dubai je golem, 20 milijardi dolara vrijedan kompleks u blizini Ceste šeika Zayeda. U sklopu Downtowna smješten je najviši neboder na svijetu, Burj Dubai. Kad bude dovršen, Burj Dubai uzdizat će se 819, a možda i više metara jer se njegova konačna visina drži u tajnosti. Bit će vidljiv s daljine od 90 km, a već je i sada nadmašio prethodnu najvišu zgradu, Taipei 101 na Tajvanu. U njegova 162 kata nalazit će se stanovi, uredi, hoteli i bazen na 78. katu, a prvih 37 katova zauzet će hotel Giorgio Armani. Liftovi u Burju bit će najbrži na svijetu jer kretat će se brzinom od 18 metara u sekundi ili 64,8 km na sat. Završetak gradnje predviđa se za sredinu ove godine, a u rujnu bi se trebali useliti prvi stanari. Cijena kvadratnog metra poslovnog prostora dosegnula je 10.000 dolara, a stambeni je kvadrat “znatno pristupačniji” te se prodaje po 8500 dolara.

Dubai Mall
U podnožju Burj Dubaia nalazi se Dubai Mall, jedan od najvećih trgovačkih centara svijeta. Sadrži rekordnih 1200 trgovina, koji se prostiru na površini koja odgovara 50 nogometnih igrališta. Dubai Mall nudi i SEGA-in zabavni park, multipleks sa 22 kinodvorane, akvarij i klizalište. Akvarij je opremljen 60 cm debelim staklom, koje može izdržati pritisak od 10 milijuna litara vode, no koje je dovoljno prozirno da kroz njega posjetitelji mogu promatrati 33.000 morskih životinja koje obitavaju u akvariju. Klizalište na ledu u sklopu Dubai Malla rabi tehnologiju zaleđivanja koja omogućuje led debljine 3,8 cm, tri puta deblji od leda na klizalištima u američkoj hokejskoj NHL ligi. Postoje planovi za gradnju kolosalne fontane u jezeru Burj, koja će moći izbacivati mlazove vode u visinu od 140 metara.

Hotel Burj Al Arab
Burj Al Arab, što znači arapski toranj, najviši je hotel na svijetu, s visinom od 351 metra. Zamišljen kao simbol dubajskog urbanog preporoda, dizajniran kao jedro koje se nadima na vjetru, naišao je i na hvalospjeve i na mržnju arhitektonskih kritičara diljem svijeta. Jedan od najluksuznijih hotela, preciznije jedini koji je zaradio sedam zvjezdica, građen je između 1994. i 1999. na jednom od umjetnih otoka na obali. Cijena sobe varira od 1000 dolara do 28.000 dolara na noć u kraljevskom apartmanu.

The Emirates Towers
Neko su vrijeme Emiratski tornjevi bili zaštitni znak dubajskog krajolika. Tornjevi su dvije zasebne građevine, Emirates Office Tower i Jumeirah Emirates Tower Hotel. Office Tower se uzdiže 349 metara iznad tla, dok je Tower Hotel nešto niži s 338 metara, što ih čini 12., odnosno 29. najvišom građevinom globusa. Tornjevi su povezani dvokatnim trgovačkim centrom okruženim vrtovima i vodopadima.

Dubai Marina
Kad bude dovršena, Dubai Marina će biti najveća marina na planetu. Uzduž marine uzdizat će se 200 nebodera te specijalizirani centri kao što su Internetski grad, Medijski grad i Američko sveučilište. Naselje će uključivati i neke od najviših stambenih zgrada, među kojima će prednjačiti stokatni The Princess Tower. Dio je naselja dovršen, a većina planiranih zgrada bit će podignuta 2010. godine.




Hydropolis
U planu za gradnju nedaleko od Burj Al Araba, Hydropolis će biti prvi podvodni hotel na svijetu. Bit će izgrađen 20 metara ispod površine Perzijskog zaljeva, a pri gradnji koristit će se čelik, beton i pleksiglas. Hotel će goste primati u 2200 podvodnih soba, a stajat će više od milijarde dolara. Radovi su višekratno odgađani i nije poznat njihov početak.

Dubailand
Zasad je Walt Disney World u Orlandu na Floridi sa 58.000 zaposlenih najveći tematski park na svijetu, no kad se dovrši zadnja faza gradnje Dubailanda, ovaj će park biti dvostruko veći. Kompleks s kojim će se uspoređivati svi budući parkovi ove vrste sadržavat će 45 “megaprojekata” i 200 manjih projekata u izvedbi Dreamworksa, Marvela, Six Flagsa i drugih studija. U gradnju je uloženo šest milijardi dolara, a do zaključenja radova 2015. procjenjuje se da će cijena narasti do 20 milijardi. Predviđa se da će park na svojih 250 km2 privlačiti 200.000 posjetitelja dnevno. Unutar Dubailanda naći će se i Mall of Arabia, najveći svjetski trgovački centar sa 1000 trgovina, veći i od sadašnjeg rekordera South China Malla u kineskom Dongguanu. Ovaj kolos od 930.000 m2 rasprostirat će se na 2 nivoa trgovačkih i zabavnih sadržaja, hotela i salona za opuštanje. U njegovu sklopu nalazit će se i kafić iz lanca Starbucks Coffee Co.

Nakheel Tower
Sva čuda Dubaia u dogledno će se vrijeme naći u sjeni nebodera još većeg od Burj Dubaia. U islamskom stilu dizajniran Nakheel Tower bit će središnja zgrada u novom naselju koje se planira podići kraj dubajske luke.Toranj će biti visok između 1000 i 1200 metara te će prolaziti kroz pet raznih mikroklima. Zgrada će se sastojati od četiri zasebne konstrukcije dizajnirane po uzoru na španjolsku Alhambru i druge slavne islamske građevine, koje će biti spojene na različitim nivoima, dok će se između njih nalaziti otvoreno dvorište. Ova će planina od čelika, betona i stakla služiti kao dom za 55.000 i radno mjesto za 45.000 ljudi. Imat će 10.000 parkirališnih mjesta, a privlačit će i milijune turista godišnje.Do vrha će prometovati 150 liftova, koji će biti toliko brzi da će posjetitelji moći svjedočiti zalasku sunca dvaput, prvi put u podnožju, a drugi put kad se nađu na vrhu zgrade. Nakheel je kompanija koja gradi i umjetne Palmine i Svjetske otoke pa će stvoriti još jedan veliki otok na kojemu će izrasti Nakheel Tower i još četrdesetak nebodera. Gradnja bi trebala potrajati 10 godina, a kompanija nije željela iznijeti cijenu.




Palmini otoci
Kako proširiti obalu dugu samo 90 km? Jednostavno, dovoljno je s dna mora uzeti obilne količine pijeska i od njega stvoriti umjetne otoke. Zamisao se činila suludom, no danas, 7 godina nakon početka radova, tri Palmina otoka gotovo su stvarnost. Dva su otoka, Jumeirah i Jebel, praktično gotova, a treći, Deira, bit će dovršen 2015. godine. Najveći umjetni otoci na svijetu izgrađeni su u obliku palminog stabla. Toliko su veliki da su vidljivi iz svemira prostim okom. Jumeirah je širok 5 km, Jebel Ali 7,5 km, dok će Deira imati 12 km. Samo je planiranje gradnje trajalo 4 godine, pri čemu su projektanti osobito vodili računa o očuvanju okoliša. Na otocima će biti sagrađeni deseci tisuća stanova, stotine hotela, vodeni parkovi, trgovački centri i luke te će povećati turistički kapacitet Dubaija. Kad sva gradnja bude okončana, Jumeirah će imati 4000 stanova, 32 hotela i vlak.

Svjetsko otočje
Umjetni arhipelag od 300 otoka posloženih u obliku karte svijeta nalazi se na 4 km od obale. Kao i Palmini otoci, napravljen je ponajviše od pijeska izvađenog iz mora. Otoci arhipelaga imaju površinu od 14.000 do 42.000 m2, a cijelo otočje zauzima površinu od 9 x 6 km. Trošak gradnje procjenjuje se na 14 milijardi dolara, a prodajna cijena pojedinačnog otoka iznosi od 15 do 50 milijuna. Šuškalo se da su Brad Pitt i Angelina Jolie kupili otok Etiopiju, no glasina se pokazala lažnom. Sve umjetne otoke gradi kompanija Nakheel Properties, po izvornoj zamisli šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija.

Osobna karta

Dubai je jedan od sedam emirata udruženih u UAR. Ostali su Abu Dabi, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Quaiwan.
Država: Ujedinjeni Arapski Emirati
Emirat: Dubai
Površina: 4114 km2
Stanovništvo: 1,68 milijuna
Gustoća: 408,18 stanovnika/km2
Vladar: šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum




Komentirajte prvi

New Report

Close