Spa oaze pokraj baroknih dvoraca i kulturnih znamenitosti

Autor: Sponzorirani članak , 19. srpanj 2013. u 08:00
Tuheljske toplice; Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Raznolika i netaknuta priroda kontinentalne Hrvatske, koja obiluje termalnim izvorima, doprinijela je snažnom razvoju wellness i spa turizma. Svaka regija nudi svoje posebnosti, koje se prepoznaju i u turističkoj ponudi.

Raznolika i netaknuta priroda kontinentalne Hrvatske, koja obiluje termalnim izvorima, doprinijela je snažnom razvoju wellness i spa turizma. Svaka regija nudi svoje posebnosti, koje se prepoznaju i u turističkoj ponudi.

U bajkovitom Ogulinu, gradu koji je inspirirao spisateljicu Ivanu Brlić Mažuranić, nalazi se Frankopan hotel Ogulin s četiri zvjezdice. Njegov studio za masažu i saune pruža veliku ponudu paketa prilagođenih individualnim potrebama gostiju a hotel nudi i wellness zdravu prehranu.

Terme Tuhelj u srcu su Hrvatskog Zagorja i gostima nude Vodeni planet – najveći wellness i kupališni prostor u Hrvatskoj koji se prostire na 15.000 četvornih metara. Posebnost ponude Tuhelja su tretmani prirodnim ljekovitim blatom koje sazrijeva na izvoru termalne vode u blizini kupališta.

Nedavno proširen hotel Terme Jezerčica u svom sklopu ima wellness centar Kapljica. Osim četiri bazena i sauna Kapljica gostima nudi ayurvedski program i tehnike beauty programa na bazi čokolade, te tretmane na bazi domaćeg eko bilja.

U sjeverozapadnom dijelu Međimurske županije, kojeg nazivaju Cvjetnjakom Hrvatske, jer su ga proslavile pomno uređene okućnice i okoliš, nalaze se i toplice Sveti Martin. Uz bazen koji se proteže i na vanjski dio okružen šumom, gostima nude 20 vrsta masaža, saune te hidromasaže, a posebnost su njihovi tretmani čokoladom.

Wellness turizam Podravine predvodi hotel Picok u Đurđevcu – rustikalna i povijesna oaza za odmor. Specijalnost SPA ponude je panonska masaža, koja se bazira na esencijalnim uljima od trava iz podravskog podneblja.

Tradicija Daruvarskih toplica nadovezala se na svijet wellnessa u Termalu na 1800 četvornih metara bazena i programskih sadržaja. Suvremenim sadržajima koji se provode uz najsuvremeniju opremu i medicinski obrazovano osoblje.

Uz uređenu šetnicu na Dravi u najvećem gradu Slavonije, Osijeku, smješten je hotel Osijek. Uz bogatu gastronomsku ponudu, hotel raspolaže i wellness centrom u kojem se nalaze turska i finska sauna, jacuzzi i sprave za fitness.

U Baranji, poznatoj po gastronomskoj ponudi i vinima, u gradu Beli Manastir nalazi se wellness centar hotela Patria. Posebnost njegovog wellnessa su ležeće i sjedeće kapsule za pročišćavanje i opuštanje. 

Zagreb, hrvatska metropola, osim kulturne ponude nudi i vrhunski zdravstveni turizam. U strogom centru grada u sklopu hotela Sheraton, ekskluzivan je prostor wellness&Spa centra Coner. Osim tradicionalnih bazena i sauni, centar ima automatizirane Air Machine sprave koje prate individualiziran program za svakog korisnika.

Kongresni centar Antunović na zapadnom dijelu Zagreba gostima Aspa centra priprema zdravu wellness hranu i prirodne napitke u Vital baru dok se opuštaju u bazenu, whirpoolu, ili uživaju u atraktivnom stropnom bio-solariju s vodenim krevetom.

Park prirode Medvednica, kojeg svi nazivaju Sljemenom, na visini od 1000 metara nadmorske visine osim izletišta i skijališta nudi i hotel Tomislavov dom te apartmansku kuću Snježna kraljica. Tomislavov dom ima bazen u kojem gosti modu "plivati protiv struje", a apartmanskoj kući Snježna kraljica fitness, saune i jacuzzi.

U neposrednoj blizini Tuheljskih toplica, na rijeci Sutli uz slovensku granicu, povijesni je gradić Klanjec, kojeg je proslavio kipar Antun Augustinčić. Njegove su najznačajnije skulpture spomenik Mir na zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, Josipu Brozu u Kumrovcu te spomenik Seljačkoj buni u Stubici. Augustinčić je svoju baštinu ostavio rodnom Klanjcu, a tu je otvorena i njegova galerija. U Klanjcu je ostao i snažan duh obitelji Erdoedy, od koje je ostao ranobarokni mauzolej sa dva restaurirana sarkofaga, a u jednom od njih sahranjen je hrvatski ban Sigismund Erdody. Znamenitost Klanjca je i spomen groblje danas uređeno kao spomenik parkovne arhitekture i spomen područje na kojem su pokopani i poznati hrvatski slikar Oton Iveković i pjesnik Antun Augustinčić, autor stihova hrvatske himne. 

Spomenik tradicijskom načinu života je muzej Staro selo Kumrovec, kojeg su nastanjivali kmetovi grofova Cesergradskih. Pretpostavlja se da značenje imena Kumrovec dolazi od izraza "kumerni" što znači siromašan, bijedan. U Kumrovcu je rođen i Josip Broz Tito, a ispred njegove rodne kuće je postavljena njegova skulptura autora Antuna Augustinčića. Staro selo Kumrovec danas je etnološki i povijesni muzej na otvorenom, u 40 restauriranih kuća i gospodarskih objekata u kojima je prikazan život 19. stoljeća: zagorska svadba, život mladog bračnog para, od konoplje do platna.

New Report

Close