Rotary klub stipendira studente s 25 tisuća kuna

Autor: Darko Bičak , 02. studeni 2007. u 06:30

Mario Vukelić, predsjednik Rotary kluba Zagreb, govori o humanitarnom radu

Rotary klub jedan je od najvećih svjetskih humanitarnih organizacija koja danas okuplja više od 1,2 milijun članova s 30 tisuća klubova u 200-injak zemalja. U Hrvatskoj djeluje 29 Rotary klubova s oko 750 članova, od čega tri kluba djeluju u Zagrebu. Naš najstariji klub, Rotary klub Zagreb, tradicionalno djeluje kroz razne humanitarne, kulturne i obrazovne programe. Vrhunac njihovih godišnjih aktivnosti je Dobrotvorni Rotary koncert koji se svake godine početkom prosinca održava u Zagrebu, a što je bio povod za razgovor s predsjednikom RKZ-a, Marijom Vukelićem, inače sucem Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske.

Kakva je povijest i struktura Rotarijanaca?
– Rotary su stvorila četiri prijatelja u Chicagu prije više od sto godina. Od tada su se njihove ideje proširile svijetom do onog što imamo danas; 1,2 milijuna članova, 30.000 klubova u 200 zemalja. Rotarijanci su zaslužni za osivanje mnogih svjetskih organizacija između ostalog i UN, više od polovice članova osnivačke skupštine UN-a bili su Rotarijanci. Naši članovi su bili i državnici ljudi poput Churchilla i Kennedya, znanstvenika poput Tomasa Edisona i Alberta Schweitzera ili pak Walta Dysneyja, Neila Amstronga te nedavno preminulog velikana Luciana Pavarottia. RKZ je osnovan 1926. godina, a 1941. je bilo ugašeno njegovo djelovanje. RKZ je obnovljen 1990. godine i danas ima 51 člana. Članstvo se stječe pozivom, a novi član mora biti prihvaćen konsenzusom. Princip je da u klubu mogu biti zastupljena do dva istaknuta predstavnika pojedine profesije.

Koje humanitarne projekte je Rotary imao u Hrvatskoj?
– Tijekom Domovinskog rata Rotary klub Zagreb je surađujući s Rotary International pribavio humanitarnu pomoć u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna USD u novcu i stvarima koje su na odredišta dopremljene u oko 40 kamionskih konvoja. U posljednjih desetak godina Rotary je nizom humanitarnih akcija dodijelio oko tri milijuna kuna pomoći. Neke od akcija bile su oprema za bolnice, razminiravanje, pomoć djeci u Vukovaru i Škabrnji, pomoć školama, dječjim domovima, vrtićima, invalidima, ovisnicima i drugima koji su trebali pomoć.

Koji je najuspješniji projekt Rotary kluba?
– U tom smislu Rotary je vjerojatno najpoznatiji po svojem obećanju, danom prije više od 20 godina, da se pomoći u cijepljenju sve djece svijeta protiv dječje paralize. Danas je Rotary na pragu ispunjenja tog obećanja, jer je nakon cijepljenja preko dvije milijarde djece u okviru Rotary programa Polio Plus, dječja paraliza gotovo iskorijenjena. Rotary program obrazovanja mladih, najveći je svjetski program privatno financiranih školarina koje su dosad dosegle 1,6 milijardi USD, a na realizaciji svih tih programa volonterski radi tisuće rotarijanaca.

Koji su konkretno projekti na kojima trenutno radite u Hrvatskoj?
– Tu prije svega treba spomenuti da Rotary tradicionalno stipendira neke od ponajboljih hrvatskih studenata, među kojima su posebno oni slabijih imovinskih mogućnosti. Upravo ovog tjedna je održana svečana dodijela stipendija za desetero studenata završnih godina na Zagrebačkom sveučilištu. Radi se o godišnjim stipendijama od 25.000 kuna, a naši stipendisti nerijetko imaju prosjek ocjena 5,0 a neki studiraju i paralelno na dva fakulteta.

Tko su vaši “najpoznatiji” stipendisti?
– Mi stipendiramo mnoge mlade ljude koji su izvrsni u onome čime se bave, no javnosti su vjerojatno najpoznatiji oni iz svijeta glazbe. Tako su neki od naših stipendista bili i Maksim Mrvica, Monika Leskovar, Tomislav Mužek, kao i mnogi drugi.

Koji vam je izvor financiranja za humanitarno djelovanje?
– Naše se akcije finaciraju članarinom, prilozima kao i sponzorstvima – kojih će, nadam se, u budućnosti biti još više. Jedan od većih izvora prihoda je i tradiconalni Dobrotvorni Rotary koncert koji se tradicionalno početkom prosinca, ove godine pada na subotu 1. prosinca, održava u zagrebačkom Lisinskom. Nastupaju operna diva velikih svjetskih pozornica Inva Mula, široj javnosti poznatija po Bessonovu filmu “Peti element” uz pratnju Zagrebačkih filharmoničara pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja. Namjena prihoda od koncerta je stipendiranje talentiranih studenata i druge dobrotvorne namjene.

Neki Rotary klubovi i dalje muški

Kako je Rotary u svojim počecima, kao i sve ostalo, bio isključivo muško društvo – oformljen je International Inner Wheel, odnosno ženski svjetski klub koji širom svijeta okuplja žene rotarijanaca. Iako se danas situacija promijenila i žene su dobrodošle u članstvo Rotary klubova, neki klubovi i dalje zbog tradicije ostaju muški, a supruge rotarijanaca imaju Inner Wheel klub. Prvi Inner Wheel klub je osnovan 1934. godine u Manchesteru u Velikoj Britaniji, a prvi IW klub u Hrvatskoj osnovan je 1992. godine u Zagrebu, a nakon toga u Splitu, Karlovcu, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Čakovcu, Varaždinu, Osijeku, Šibeniku i Zadru.

Komentirajte prvi

New Report

Close