Pobijedio defenzivni nogomet

Autor: Daniel Brčić Pandžić , 11. srpanj 2006. u 06:30

Pobijedio je tzv. grčki nogomet, a to znači sustav 4-2-3-1, ili deset iza lopte i jedan usamljeni napadač,a svi se još dobro sjećaju da je tako Otto Rehhagel s “11Helena”osvojio posljednje europsko prvenstvo

Završilo je još jedno Svjetsko nogometno prvenstvo. Nakon mjesec dana ludovanja za loptom, svijet se polako hladi i slavi nove šampione “Azzure” koji su uspjeli po četvrti puta doći do vrha. Francuzi su prvi puta drugi, a Njemačka je treći puta stigla do bronce, što su domaćini proslavili kao da su postali prvaci. Južnoamerikanci su ispali u četvrtini finala, od Afrikanca tek je Gana uspjela ući u drugi krug, a Azijci su se nakon velikog uspjeha Južne Koreje na prošlom prvenstvu vratili na mjesta koja im i pripadaju, tj. ispali su još u skupinama. Mada će se još neko vrijeme analizirati igra na Svjetskom kupu 2006., samo dan nakon odigrane zadnje 64 utakmice može se reći da je pobijedila defanziva. Pobijedio je tzv. grčki nogomet, a to znači sustav 4-2-3-1, ili deset iza lopte i jedan usamljeni napadač, a svi se još dobro sjećaju da je tako Otto Rehhagel s “11 Helena” osvojio posljednje Europsko prvenstvo. Hoće li defanziva nastaviti dominirati nogometom, ostaje de se vidi u vremenu koje dolazi.
Što se tiče Hrvatske, njeni navijači, igrači i stručna javnost još uvijek nisu uspjeli osloboditi se utega uspjeha iz Francuske od prije osam godina jer po svemu sudeći većina iz prije spomenutih triju skupina nisu shvatili da “Vatreni” nisu nogometna elita i(li) “vrh vrhova tehnike baratanja s loptom”, ili pak “europski Brazil”. Iako je teško zaustaviti euforiju pred odlazak na neko od velikih nogometnih natjecanja, jer svi sudionici imaju pravo sanjati na veliko finale, nije potrebno svaki puta nakon ispadanja u prvom krugu SP-a, ili Eura, tražiti velike čistke i rezignirano tvrditi da počinje propast nogometa u Hrvata.
Mada to nije svojstveno samo nama, ne treba zaboraviti slučaj Portugala koji je na ovom Svjetskom kupu ostavio velik trag. Naime, toj velikoj europskoj nogometnoj zemlji trebalo je punih 40 godina da uspije ne ući u polufinale SP-a već samo da prođe skupinu. A ne može se reći da u tom vremenu nisu imali velikih igrača.
Kako bilo, još tjedan ili dva, raspredat će se o finalu, o nasrtaju Zizoua na tetoviranog Talijana, o smjeni izbornika Zlatka Kranjčara i slično…. Tada će početi kvalifikacije za novu sezonu Lige prvaka, pa počinje naša nogometna liga u kojoj će Rijeka pokušati osvojiti svoj prvi naslov, Dinamo obraniti svoju nedodirljivost, Hajdukovci pronaći izgubljeni dišpet, a svi drugi će pokušati ne ispasti u niži rang natjecanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dalic je jedini izbornik koji je ikada shvatio da srecu treba isprovocirati , da je treba zasluziti. Na zalost nije vidio male indicje da su u finalu bile potrebne promjene.

New Report

Close