Papin Golf i Elvisova voda

Autor: Luka Rinčić , 23. lipanj 2010. u 22:00

Na aukcijama se prodaju umjetnička djela, rariteti, memorabilije a jedan je Australac prodao i ‘vlastiti život’

Mediji izvještavaju o sve basnoslovnijim svotama koje postižu umjetnička. Primjerice, samo za tri Picassova rada kupci su u Sotheby’su i Christie’su, dvije najveće aukcijske kuće, u posljednjih šest godina isplatili više od 300 milijuna dolara. Desetak drugih slika prodano je na aukcijama kroz povijest za više od 70 milijuna svaka. Međutim, i mnogi su drugi predmeti posljednjih godina postizali impozantne cijene.

Iako su prije 17. stoljeća bile vrlo rijetke, aukcije datiraju još iz razdoblja prije Krista. Neke su stare civilizacije na njima prodavale čak i ljude – robove i žene. Najstarija aukcijska kuća otvorena je u Stockholmu 1674., a Sotheby’s i Christie’s nastaju sredinom 18. stoljeća. Nama je najpoznatiji engleski tip aukcije otvorenog tipa gdje se potencijalni kupci nadmeću davajući sve više ponude,a vlasnici predmeta rijetko postavljaju minimalnu ili maksimalnu cijenu. No postoje i drugi tipovi, npr. nizozemski u kojem aukcionar spušta cijenu sve dok je netko ne prihvati ili tip aukcije u kojoj nadmetatelji istodobno podnose zapečaćene ponude. Revoluciju u svijet aukcija donio je interneti online aukcijske stranice preko kojih se može nabaviti bilo što, od igle do lokomotive. Najpoznatija takva stranica je eBay, projekt započet 1995. godine. Ondje na stotine milijuna registriranih korisnika kupuje i prodaje “konvencionalne”ali i bizarne stvari. Četiri golf loptice kirurški odstranjene iz pitona postigle su cijenu od 1400 australska dolara, voda za koju se vjeruje da je ostala u čaši iz koje je pio Elvis plaćena je 455 dolara, originalni znak “Hollywood” zaradio je 450.000 dolara, a automobil Golf, koji je pripadao današnjem papi a tadašnjem kardinalu Josephu Ratzingeru, prodan je za 277.171 dolar.

Svakako najčudniji primjer datira iz 2008., kada je Ian Usher na aukciji ponudio “svoj čitavi život” – kuću u Perthu, sve predmete što posjeduje, upoznavanje s njegovim prijateljima i uvođenje u njegov posao – sve je to netko bio spreman platiti 380.4000 dolara. Najveća svota do sada plaćena na eBayu iznosi 85 milijuna dolara, što je otprilike 50% depozita za kupnju ukupno 168 milijuna dolara vrijedne “Gigajahte”, plovila dužine 123 metra s kinosobom, sobom za fitnes, liftom i garažom za helikopter. Hrvatski pandan eBayu je stranica www.aukcije.hr, koja nudi uobičajeniji izbor predmeta i raspon cijena.

Gates knjigu kupio pa poklonio
Tradicionalno visoke cijene na aukcijama postižu klasični automobili. Nedavno je Bugatti Type 57SC Atlantic iz 1936. postigao cijenu višu od 30 milijuna dolara. Ovaj je auto, jedan od svega tri takva proizvedena, za svoje doba imao doista impresivne karakteristike – V8 benzinski motor od 210 KS, do 100 km/h ubrzava za 10 sekundi, a razvija maksimalnu brzinu od 200 km/h. Dizajnirao ga je Jean Bugatti, sin slavnog Ettorea, a prodan je na aukciji kompanije Gooding & Company. Velika pomama vlada i za starim Ferrarijima. Model 250 GTO iz 1963. automobil je slavne trkaće povijesti i jedan od najpoželjnijih uopće u svijetu. Tvrtka RM Auctions prodala ga je na aukciji za 18 milijuna dolara britanskom radijskom voditelju Chrisu Evansu, koji se morao odreći svoja tri Ferrarija kako bi si mogao priuštiti ovoga. Prije toga je Ferrari 250 Testa Rossa iz 1957. prodan za 12,2 milijuna dolara.

Najskuplja knjiga koja je do sada prodana na aukciji je “Kodeks Leicester”, kasnije preimenovana u “Kodeks Hammer” prema kolekcionaru koji ju je kupio. Riječ je možda o najznačajnijem zapisu Leonarda da Vincija, svojevrsnoj bilježnici na čije je 72 stranice slavni umjetnik i izumitelj zapisivao svoje misli i opservacije. Kodeks je 1994. za 30,8 milijuna dolara kupio Bill Gates, da bi ga nekoliko godina potom izdao u digitalnom obliku i učinio dostupnim javnosti. “Traktat o voćkama”, najznačajniji rad francuskog botaničara Henrija Louisa Duhamela du Monceaua iz 1768. godine, prodan je prije četiri godine na aukciji u Bruxellesu za 4,5 milijuna dolara. Ptolomejeva “Geografija”, kompilacija kartografije svijeta koji je bio poznat u 2. stoljeću, prodana je 2006. za 3,9 milijuna dolara (poznata su svega dva primjerka). Ove je godine na Christie’sovoj aukciji za 2,3 milijuna dolara prodan primjerak Kur’ana iz 13. stoljeća. Riječ je o najstarijem poznatom kompletnom Kur’anu koji je napisan zlatnim slovima, osim fusnota i pojašnjenja koji su srebrni. Za mnoge artikle kupljene na dobrotvornim aukcijama izdvajaju se svote veće od njihove realne vrijednosti. Tipičan je primjer šest magnum butelja kalifornijskog vina Screaming Eagle Caberneta Sauvignona iz 1992. koja je prije deset godina prodana za točno pola milijuna dolara. No i vina s “običnih” aukcija često dosežu impresivne cijene. Na primjer, na aukciji u New Yorku 2006. kuća Acker, Merall & Condit uspjela je prodati 1753 vina za ukupno 10,6 milijuna dolara. Šest magnuma (boca od 1,5 litre) crnog pinota slavnoga burgundskog proizvođača Domainea de la Romanée-Contija iz 1971. prodano je za 136.275 dolara. Boca crnog vina Chateau Lafite Rotschilda iz 1959. na aukciji u Hong Kongu plaćala se između 20 i 30 tisuća dolara.

Najskuplja marka u smeću
Trguje se i zanimljivim artiklima iz Azije. Perzijski tepih iz Kermana veličine 3,39 × 1,53 m prodan je na Christie’sovoj aukciji za 6,2 milijuna funti. Zanimljivo je da je taj isti tepih, koji datira iz 17. stoljeća, kupljen na jednoj manjoj aukciji u Njemačkoj godinu dana prije za svega 20.000 eura. Godine 2008. u londonskom Bonhams houseu prodan je bodež šaha Jahana, indijskog vladara iz 17. stoljeća prema čijoj je želji izgrađen Taj Mahal, za 1,7 milijuna funti. Bodež je pripadao carskoj kolekciji, a na poleđini njegove drške upisane su službene Jahanove titule, datum i mjesto njegova rođenja te simboli božanstva i carske obitelji. Ukrašen je zlatom i poludragim kamenjem. Zanimljiva je i priča najskuplje poštanske marke prodane na aukciji. Riječ je o švedskoj marki Treskilling Yellow pogreškom otisnute 1857. godine u žutoj umjesto u zelenoj boji. Nju je jedna gospođa bacila u smeće, da bi je iz smeća izvukao njezin unuk i prodao za svega sedam kruna čovjeku koji je preprodavao marke. Više od sto godina potom, prošli mjesec, prodana je u Ženevi za oko dva milijuna eura. Prije Picassova “Akta, zelenog lišća i poprsja” kratkotrajni vlasnik titule najskupljeg predmeta prodanog na aukciji bio je “Hodajući čovjek”. To je naziv brončane skulpture Švicarca Alberta Giacomettia koja je u londonskom Sotheby’su postigla cijenu od 104,3 milijuna dolara. Ta 183 cm visoka figura iz 1961. podsjeća na čovjeka koji je preživio kataklizmički događaj. Brončana skulptura iz rimskog doba “Artemis i jelen”, koju su pronašli građevinari prilikom kopanja po Rimu, 2007. je prodana za 28,6 milijuna dolara. Wittelsbachov dijamant, 35,56-karatni plavi dijamant veličine poštanske marke, prodan je 2008. za 23,4 milijuna dolara. Datira još iz 17. stoljeća kada ga je španjolski kralj Filip IV. dao u miraz svoje kćeri, a još dugo potom bio je u vlasništvu habsburške i bavarske kraljevske obitelji. No rekord po cijeni za jedan karat postavljen je godinu poslije u Ženevi. Plavi dijamant pravokutnog oblika od 7,03 karata prodan je za 9,49 milijuna dolara.

Jaje za 18,5 milijuna dolara
A što tek reći za 36 milijuna dolara plaćenih za komad namještaja? Za toliko je, naime, prodan Badmintonov kabinet na Christie’sovoj aukciji 2004. godine. Riječ je o ormaru izrađenom u 18. stoljeću u Firenci od ebanovine, a ukrašen je dragim kamenjem. Impresivnih je dimenzija pa ga je 30 majstora uspjelo završiti tek za šest godina. Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri bio je unuk šegrta Antonija Stradivarija, a bavio se izradom instrumenata (do danas ih je očuvano svega 250). Jednu je njegovu violinu na aukciji 2007. kupio izvjesni ruski odvjetnik za 3,9 milijuna dolara. Na njoj je zasvirano prvi put nakon više od 70 godina kada je Rus unajmio izraelskog maestra Pinchasa Zukermana za privatni koncert. Fotografija “Jezerska mjesečina” Edwarda Steichena, snimljena na Long Islandu prije više od sto godina, plaćena je na aukciji u Sotheby’su 2,2 milijuna eura. Jedna je od samo nekoliko preživjelih prvih fotografija u boji, a postoje još dvije identične kopije izložene su u muzejima. Kineski porculan iz 14. stoljeća prodan je 2005. u Christie’su za 30,6 milijuna dolara. Fabergeovo jaje prodano je u istoj aukcijskoj kući dvije godine kasnije za 18,5 milijuna dolara. Napravljeno je 1902. za bankarsku obitelj Rothschild, a za njegovo se postojanje doznalo tek nedavno. U jajetu se nalazi maleni pijetao ukrašen dijamantima koji se pojavljuje svakih sat vremena.

Ručni sat marke Patek Phillipe “Platinum World Time” iz 1946. kupljen je za tri milijuna eura. Općenito satovi Patek Phillipe zauzimaju prva mjesta na ljestvicama najskupljih. Haljina u kojoj je Marilyn Monroe predsjedniku Kennedyju otpjevala sretan rođendan 1962. prodana je prije 11 godina na aukciji za 1,26 milijuna dolara. Iako je originalna cijena iznosila 12.000 dolara, kupac (kolekcionarska tvrtka Gotta Have It) istaknuo je kako ju je dobio više nego povoljno. Ljudi kupuju predmete na aukcijama kako bi došli do djelića kulture ili povijesti, ili se pak nadaju da bi te predmete poslije mogli dobro unovčiti. No neke su investicije završile poprilično loše. Bejzbolska lopta kojom je Mark McGwire 1998. postavio rekordni sedamdeseti “home run” u sezoni prodana je godinu kasnije za tri milijuna dolara. No nakon što je McGwire priznao da je uzimao stereoide, znatno je umanjena vrijednost te loptice.

16 mil dolara za konja

Vlasnik izgubio uloženo, konj je profitirao
Čistokrvni dvogodišnji konj s Floride kupljen je 2006. za 16 milijuna dolara. Iako se još do tada nije utrkivao, bila mu je predviđena upravo takva budućnost jer je potomak dvaju pobjednika “Kentucky Derbyja”. Konj je nazvan Green Monkey i u karijeri je prijavljen za svega tri trke, a nikada se nije plasirao bolje od trećeg mjesta. Nakon što je osvojio jedva više od 10.000 dolara, umirovljen je, a danas ipak nešto bolje “zarađuje” kao rasplodni konj.

Komentirajte prvi

New Report

Close