Natječaj za upravu Hajduka raspisan bez uvjeta iz kodeksa

Autor: Saša Paparella , 23. siječanj 2011. u 22:00

Uprava kluba tek je sredinom prosinca dostavila trgovačkom sudu odluke dioničara sa skupštine u kolovozu na kojoj je izglasan kodeks

Iako su neki mediji usvajanje Torcidinog kodeksa svrstali među najvažnije događaje u 2010., sada je postalo jasno da taj igrokaz može ući jedino u natjecanje za najveću prijevaru. Kodeks je, doduše, još u kolovozu jednoglasno izglasan na skupštini dioničara Športsko dioničkog društva HNK Hajduk Split, no osim predstave za javnost drugog učinka nije bilo. Po završetku skupštine doneseni zaključci nisu prijavljeni u registar Trgovačkog suda u Splitu, što je uvjet za uvrštenje kodeksa u Hajdukov statut. Kodeks je inkorporiran u Statut tek 13. siječnja, puna četiri i pol mjeseca nakon skupštine. “Istina je da se malo duže čekalo, izmjene su upisane tek sada jer je sud krajem godine bio zatrpan s oko 4000 predmeta”, izjavio je za Poslovni dnevnik splitski javni bilježnik Ilija Šarić, koji je, zajedno s upravom, bio dužan zaključke odnijeti na sud.

Međutim, prava je istina drugačija. Izmjene Statuta nije bilo jer je prijava za upis promjena predana tek 14. prosinca 2010. Učinjeno je to nakon što je Torcida izašla s priopćenjem “Novih 100 dana laži i obmana”, u kojem je navedeno da Statut još uvijek nije dopunjen.Naime, kad je Torcidin odvjetnik 9. prosinca provjeravao stanje, na splitskome sudu mu je rečeno da “nikakav zahtjev o izmjeni Hajdukova statuta nije predan”, čime i Šarićeva priča o krivici suda pada u vodu. Da nije bilo Torcidinog priopćenja, vjerojatno do danas nitko ne bi niti odnio prijavu na Trgovački sud i Hajduk bi i dalje poslovao po starome Statutu. Zakon o trgovačkim društvima propisuje da uprava nakon održane glavne skupštine mora “bez odgađanja dostaviti javno ovjereni primjerak zapisnika”, u protivnome riskira kaznu od 50.000 kuna za pravnu osobu i do 7000 kuna za odgovornu osobu, u ovom slučaju za bivšeg predsjednika Joška Svagušu. Puno veća šteta je pokušaj prevare navijača i dioničara Hajduka manipulacijom odlukama glavne skupštine. Unatoč preustroju u ŠDD 2008. godine, o čemu se u medijima toliko puno pisalo kao i o kasnijem izglasavanju kodeksa, u klubu se eto i dalje pribjegava kokošarskim pokušajima prevare po sistemu “ako prođe, prođe”.

U međuvremenu je, prije izmjene klupskog statuta, 5. siječnja 2011. raspisan javni natječaj za tri člana uprave Hajduka. U natječaju se spominju “uvjeti definirani Statutom Društva”, no kako je tada još vrijedio stari statut Hajduka nejasno je odredbe kojeg statuta kandidat mora zadovoljiti. Rok za prijave istječe u utorak, a za sada ih je stiglo šest. Mediji spekuliraju da će jedan od kandidata biti osoba od povjerenja splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Do nekidan se svjesno otezalo s uvrštenjem kodeksa, sve kako bi se nova Hadukova uprava birala po starom Statutu, a koji omogućava da klub preuzme nestručan i neškolovan kadar iz gradonačelnikova okruženja. Torcidin kodeks od svakog djelatnika kluba traži stručnost, profesionalnost, transparentnost, moralnost i zakonitost. S obzirom na Kerumova dosadašnja kadrovska rješenja, gradonačelnik vrlo teško uspijeva naći osobu sposobnu ispuniti takve kriterije.

Loša vijest za dioničare

ŠDD Hajduk u pola godine izgubio 25 mil. kuna
Splitski navijači su na svojoj web stranici www.torcida.org nedavno objavili analizu Hajdukova poslovanja, dokazujući usporedbom s rezultatima poslovanja Dinama kako se loše vodi splitski klub. Služeći se javno dostupnim podacima, torcidaši su izračunali da Dinamo od 2006. ostvaruje prosječni prihod od 196 milijuna kuna godišnje. S druge strane Hajduk je, sudeći po izvješću za prvih šest mjeseci 2010., u tom razdoblju ostvario prihode od svega 16,9 milijuna kuna, što je šest puta manje od Dinamovih prihoda, te nedovoljno čak i za isplatu plaća igračima. Osim toga, Splićani su na rashodovnoj strani sakupili čak 42 milijuna kuna, pa je prvo polugodište završeno s minusom od 25 milijuna kuna. Iako je u javnom pozivu za upis Hajdukovih dionica za 2010. projiciran trend rasta ukupnih prihoda od pet posto u odnosu na 2009., u prvih šest mjeseci ostvareno je tek 15 posto prihoda prethodne godine. Donedavni predsjednik Joško Svaguša javnosti poručuje da se gubitak od 25 milijuna kuna ‘nije mogao izbjeći’ te tvrdi da je klub likvidan, iako niti taj podatak nije istinit. Haduk još nije isplatio plaće za prosinac, a Grad Split šalje opomene zbog neplaćanja dva milijuna kuna duga za komunalnu naknadu. Torcidaši podsjećaju da je nakon završetka preoblikovanja u ŠDD i isplate svih vjerovnika na Hajdukovu računu ostalo više od 50 milijuna kuna, da bi se dvije godine kasnije “zbog Keruma te splitskog pekara, trogirskog mesara i solinskog postavljača keramičkih pločica koji su preuzeli klub vratila strepnja od mogućeg stečaja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close