Čarolija snijega, sunca i dugih dana

Autor: Ozren Podnar,VLM , 09. veljača 2012. u 22:00

Plavo nebo, čist planinski zrak i sunce do pola šest popodne čarobna su formula za skijaše koji na snijegu žele uživati pretkraj sezone

I kad popusti stisak ove neuobičajeno oštre i snježne zime, i dalje će biti krajeva u kojima će bijeli pokrivač biti debeo i prikladan za zimske sportove. Skijanje u ožujku i travnju je fenomenalno. U to je doba vrijeme ljepše, dani su duži i sunčaniji, a veći broj sati koje možete provesti na skijama čini putovanje isplativijim.

Skijaška su odmarališta manje popunjena i mirnija što vam skraćuje vrijeme čekanja na žičaru i daje više prostora na stazi. Kasna zima i rano proljeće pogodno je doba i za one koji žele dopuniti skijanje s drugim sportskim aktivnostima kao što su pješačenje, planinarenje i hodanje na krpljama. Prisutnost snijega glavni je faktor prilikom rezerviranja skijaškog odmora u kasnoj zimskoj sezoni. Potražite odmarališta na većim nadmorskim visinama, gdje se većina staza nalazi iznad 2000 metara, po mogućnosti koja gledaju prema sjeveru ili imaju glečere. Redovno pratite vremenske izvještaje i napravite rezervaciju u zadnji čas. Toplije vrijeme može narušiti kvalitetu snijega u usporedbi s vrhuncem zime, no snježne su padaline na skijalištima koje preporučujemo obilne i u ožujku i travnju. U kasnu je zimu skijanje izvan staza posebno iskustvo. Budući da se nešto snijega topi tijekom dana, a da se smrzava preko noći, kad idućeg dana sunce opet zasja stvara glatku glazuru na kojoj je užitak skijati. Snježni se uvjeti mijenjaju tokom dana pa je poželjno da vas prati vodič radi sigurnosti i radi pronalaska najboljih lokacije u određenom trenutku dana.

Strmine Hintertuxa
Austrijski glečer Hintertux meka je za ambicioznije skijaše srednje klase i za sanjkaše. S terenima koji se uzdižu od 1500 do 3520 metara i prekrivaju 86 kilometara, ovo je jedan od najstrmijih alpskih glečera i omogućuje skijanje gotovo cijele godine. Zahvaljujući njegovim prirodnim obilježjima, mnoge reprezentacije u alpskom skijanju izvode ljetne pripreme u Betteparku na Hintertuxu. Glečer je udaljen 20 kilometara od sela Mayerhofena, od kojeg se putuje autobusom za 40 minuta. Možete se utaboriti i u podnožju Hintertuxa u istoimenom seocetu, ali se većina posjetitelja odlučuje za sam Mayrhofen, koji sa svojim barovima i restoranima ima živahnu scenu za provode poslije skijanja. Samo je selo smješteno na 630 metara visine, ali se sve padine nalaze iznad linije drveća, tako da duga snježna sezona ne dolazi u pitanje. Najdubniji smještaj nudi hotel Elisabeth s pet zvjezdica, udaljen samo nekoliko minuta od glavne ulice i žičara. U hotelu je izvrsna pizzerija Mamma Mia, čije se pizze peku u pećima na drva. Ostale blagodati uključuju spa, bazen i kasino. Kaprun, Obergurgl i Zell am See još su tri austrijska skijališta pogodna za kasnu sezonu. Nude zbirno 130 kilometara staza, od kojih 50 km na glečeru Kitzsteinhorn, prekrivenom snijegom kroz cijelu godinu.

Ružni ljepotan Tignes
Zbog sivih rezidencijalnih blokova i odsustva drveća francuski Tignes nije među najšarmantnijim skijalištima. Nedostatak estetike nadoknađuje velikom visinom, jer njegove padine leže između 1550 i 3450 metara. Možete očekivati pristojan snježni pokrivač čak i na pristupima selu sve do ranog svibnja. Na glečeru Grande Motte sezona traje gotovo cijele godine, uz kraće jednomjesečne stanke od sredine svibnja te od sredine rujna. Skijaško je područje prostrano i zajedno s Val d’Isereom tvori skijaški kompleks Espace Killy. Odsjedate li u 2100 metara visokom Tignesu izaberite Hotel le Levanna, koji pozitivno odudara od inače neuglednog graditeljskog stila mjesta. Položen uzduž padine, nudi cijenjen restoran uz sunčanu terasu i salu za večeru, u kojoj se služe moderni francuski specijaliteti.Dok Tignes od milja nazivaju ružnim ljepotanom, njegov elegantni brat i susjed Val d’Isere mami estetski izbirljiviju klijentelu. No, i jedno i drugo skijalište pružaju snijeg cijele godine. I Val d’Isere ponosi se dugom sezonom, no njegov se glečer Pisaillas smanjio uslijed klimatskih promjena, koje većina znanstvenika naziva globalnim zatopljenjem, iako nas ovih dana više podsjeća na mini-ledeno doba. Što se tiče smještaja u 1850 metara visokom Val d’Isereu zadovoljit će vas s četiri zvjezdice okićeni hotel Barmes de L’ours, u čija se tri restorana izvrsno jede, a u sauni vrlo uspješno znoji.

S južne strane Matterhorna
Smještena na sunčanoj talijanskoj strani Mattterhona, koji Talijani zovu Monte Cervino, Cervinia je raj za početnike i umjereno napredne skijaše. Prekrivena je dugim stazama kakve najviše vole skijaši srednje klase, kao i pitomim neoznačenim terenima. Najslavnija je 13 kilometara duga staza Highway 7, podobna za skijanje tijekom pet i pol mjeseci na godinu. Budući da je u neposrednoj blizini zahtjevnijih staza Zermatta i glečera Mali Matterhorn, Cervinia zadovoljava i kriterije vrhunskih skijaša. Hotel Hermitage od četiri zvjezdice uživa najveće povjerenje posjetitelja. Izgrađen je malo izvan sela, uz osiguran prijevoz do žičara i padina. Iz toplog i luksuznog hotela puca zadivljujuć pogled, a unutar kompleksa nalaze se bazen, fitnes centar, spa, sauna, sportska dvorana i otmjeni restoran La Chandelle.

Val Thorens na vrhu Europe
Također u Francuskoj, Val Thorens je najviše namjenski izgrađeno skijaško odmaralište u Europi s preko 140 kilometara staza iznad 3000 metara. S obzirom na visinu i na okrenutost prema sjeveru, ovo je skijalište najsigurnija oklada za povoljne uvjete u bilo koje doba godine. U Val Thorensu se provodi pokus čiji je cilj provjera mogućnosti obuzdavanja topljenja leda. Tijekom ljeta, na glečeru Thorens postavlja se divovski bijeli pokrov s površinom koja odbija svjetlo. Ovisno o učincima, takav bi se pokrov mogao primijeniti i na drugim ugroženim lokacijama. Primjerice, obližnji glečeri Peclet i Chaviere zbog povlačenja leda više nisu otvoreni za ljetno skijanje. Posjetitelji u Val Thorens udobnost će pronaći u hotelskom kompleksu L’Oxalys s četiri zvjezdice. Ovaj se butikni kompleks sastoji od 25 apartmana, u kojima mogu odsjesti između dvoje i osam gostiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close