Znanstvenici pronašli novi misteriozni virus, inficira bakterije iz roda Halomonas

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2023. u 13:35
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Rod Halomonas može se pronaći u različitim dijelovima oceana.

Vjeruje se da je novi virus otkriven u Marijanskoj brazdi najdublji ikada zabilježeni. Ovaj virus, nazvan vB_HmeY_H4907, pronađen je na dubini od 8.839 metara unutar Marijanske brazde, koja se spušta na oko 11.000 metara na najdubljem mjestu Tihog oceana. Riječ je o bakteriofagu, posebnoj vrsti organizma koja zarazi bakterije, preuzme njihove stanične komponente i koristi ih za reprodukciju novih kopija sebe.

Istraživači su svoja otkrića objavili 20. rujna u časopisu Microbiology Spectrum. “Prema našim najnovijim spoznajama, ovo je najdublji dosad poznati izolirani fag u globalnim oceanima”, izjavio je glavni autor Min Wang, morski virolog s Oceanskog sveučilišta Kine u Qingdaou, piše 1klik.

Novootkriveni virus zarazi bakterije iz roda Halomonas na lizogeni način, što znači da integrira svoj genetski materijal u genom bakterija i množi se bez ubijanja svojih domaćina. Vjerojatno je ovo prilagodba surovim uvjetima u kojima su virus i bakterije evoluirali, što znači da je virusu bolje sačuvati svojeg domaćina nego ga uništiti.

Rod Halomonas može se pronaći u različitim dijelovima oceana, uključujući antarktičko morsko dno i sedimente oko dubokih morskih hidrotermalnih izvora. Kroz genetsku analizu vB_HmeY_H4907, istraživači su zaključili da je njegova sposobnost infekcije vjerojatno jednako raznolika kao i raspon bakterija koje napada.

Komentirajte prvi

New Report

Close