Zelena tranzicija i diplomacija na danski način u Zagrebu

Autor: Darko Bičak , 20. svibanj 2022. u 12:29
Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic otvorio je izlozbu Green together Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dansko veleposlanstvo i REGE-a obilježili 30 godina diplomatskih odnosa s Hrvatskom edukacijskim energetskim projektom

Povodom 30 godina diplomatskih odnosa Kraljevine Danske i Republike Hrvatske u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema u srijedu navečer prikazan je danski film 70/30. Dansko veleposlanstvo organiziralo je obilježavanje s REGEA-om (Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske) što je s obzirom na temu i logičan izbor s obzirom da je upravo REGEA jedna od najboljih energetskih agencija u EU, ali i s obzirom na činjenicu da je upravo ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac prvi savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, što su teme u kojima Danska prednjači.

Sam film 70/30 prati politički proces donošenja danskog Zakona o klimi kao prvog takvog u svijetu te pregovore oko eksploatacije nafte iz Sjevernog mora, a progovara i teškom stanju klimatske krize u kojem ćemo se naći ne krenemo li djelovati odmah i zajedno.

Na početku projekcije okupljenima su se obratili Julije Domac ispred REGEA-e, Zorislav Antun Petrović ispred Grada Zagreba te danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen. Moramo učiti od najboljih da bismo napredovali, a globalne problemo moći ćemo riješiti isključivo zajedno. Danska se ne bavi ovim temama jer je bogata, nego je bogata jer svoj razvoj temelji na korištenju vlastiti resursa, na znanju i političkom dijalogu i konsenzusu oko bitnih pitanja. poručio je dr. sc. Julije Domac iz REGEA-e.  Zorislav Antun Petrović obratio se ispred Grada Zagreba te istaknuo važnost korištenja sunčeve energije ne samo u Gradu Zagrebu koji je s REGEA-om već pokrenuo pionirski projekt solarizacije gradskih krovova, već i na razini Hrvatske.

Klimatska kriza najveća je kriza koja će pogoditi čovječanstvo. Pitanje je što radimo da ju spriječimo. ukazao je na problem danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen. Dan nakon projekcije filma na Trgu Stjepana Radića otvorena je i izložba Green Together u sklopu koje je je održana i konferencija za medije, ali i potpisano pismo namjere s Gradom Zagrebom kako bi građanima približili zajedničke napore ka dostizanju ciljeva energetske transformacije. Događanju je prisustvovao i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Izložba Green Together sastoji se od 50 održivih drvenih panela koji prikazuju hrvatska i danska zelena rješenja. Paneli prezentiraju vrlo konkretna rješenja, poput cirkularne ekonomije, održivog urbanog planiranja, najmodernijih pogona za pretvaranje otpada u energiju, pročišćavanje otpadnih voda i korištenje sakupljenog otpada u poljoprivredi, energije vjetra, visoko učinkovitog recikliranja, zelene mobilnosti, pametne gradnje biciklističke mreže u gradovima i sl. Poruka dvodnevnog događanja je i važnost političkog konsenzusa, jer pitanje klimatske krize nije pitanje jedne političke stranke niti jedne vlade već pitanje sviju stranaka i svih zemalja i EU i svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close