Zabrinjavajuće djelovanje jednog od najpoznatijih lijekova protiv bolova

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2022. u 12:22
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jedan od najčešće konzumiranih lijekova u SAD-u, ali i svijetu, mogao bi ostaviti mnogo više posljedica na ljudski organizam od tek ublažavanja glavobolje.

Acetaminofen, također poznat kao i paracetamol, a koji se prodaje pod brendovima Tylenol i Panadol, također povećava i sklonost rizicima, kaže studija iz 2020. koja je pratila promjene u ljudskom ponašanju pod utjecajem ovog lijeka.

“Čini se da pod utjecajem acetaminofena ljudi osjećaju manje negativnih emocija kada razmišljaju o riskantnim potezima – jednostavno ne osjećaju jednaku razinu straha”, kaže neuroznanstvenik Baldwin Way sa sveučilišta u Ohiju, prenosi Science Alert.

“Gotovo četvrtina populacije u SAD-u uzima ove lijekove svaki tjedan. Smanjene percepcije o riziku i češće riskantno ponašanje mogli bi ostaviti rizik na društvo u cjelini”, dodaje.

Rezultati studije dodatno potvrđuju prethodna istraživanja koja sugeriraju da su efekti acetaminofena na ublažavanje boli također primjetni u raznim psihološkim procesima: umanjuju percepciju povrijeđenih osjećaja, umanjuju sposobnost za empatiju, a moguće da čak i zatupljuju kognitivne funkcije.

Istraživanje također daje naslutiti da bi se pod utjecajem acetaminofena mogla umanjiti sposobnost percepcije i evaluiranja rizika. Efekt lijeka možda je malen, ali ne treba ga se ignorirati, budući da je upravo acetaminofen najčešći sastojak lijekova u SAD-u – može ga se pronaći u čak 600 različitih lijekova koji se dobivaju na recept, ali i bez njega.

Komentirajte prvi

New Report

Close