Zašto u hrvatskim voćnjacima prosječan urod jabuka iznosi 20 tona po hektaru dok je u austrijskim veći od 40 tona? Zbog čega krave u Hrvatskoj kroz godinu dana daju tek oko 4000 kilograma mlijeka, one u Danskoj gotovo 9000? Moramo li pokraj raskošnih klimatskih uvjeta krumpir i rajčicu uvoziti iz Nizozemske, mrkvu iz Austrije, orahe iz Rumunjske, breskve iz Italije…
Može li se i na ovdašnjim oranicama ostvariti prinos pšenice ne samo 4-5 tona po hektaru nego europski prosjek koji doseže i do devet tona? Zašto su Hrvati međusobno nepovjerljivi i mahom zaziru od svih oblika udruživanja iako su zadruge i klasteri jamstvo veće tržišne konkurentnosti, a time i izdašnijeg financijskog učinka pa ih snažno potiču čak i Amerikanci.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Postaje ???
Proizvodnja hrane je sektor broj jedan na globalnoj razini vec barem 5000 godina. Zaposljava barem 30% svjetske populacije.
I zbog toga sto se toliko ljudi bavi poljoprovredom marze su vrlo niske.
Na tako niskim marzama profitabilni mogu biti samo oni koji obradjuju velike povrsine i primjenjuju moderne tehnologije.
Uključite se u raspravu