‘Prelazak na nove proizvode može smanjiti štetu, ali i utjecati na gospodarske efekte’

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2022. u 09:25
Foto: Pixabay.com

Međunarodni institut za smanjenje štete – MOHRE apelira na Ministarstvo zdravstva i HZJZ da potaknu zaokret u javnozdravstvenom pristupu problemu pušenja – od povećanja cijene cigareta na uvođenje novih, kažu dokazano manje štetnih proizvoda, što bi bila politika tzv. harm reductiona.

Međunarodni institut za smanjenje štete (harm reduction) – MOHRE, čiji je član Znanstvenog odbora i profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu prof. dr Ognjen Brborović, poslao je apel javnosti u kojem upozorava da se u Hrvatskoj nije smanjio broj pušača, i to unatoč isticanom javnozdravstvenom cilju suzbijanja te ovisnosti kroz povećanje cijene cigareta. Naprotiv, ističe MOHRE, uspoređujući podatke HZJZ i novija istraživanja IPSOS-a, broj pušača se u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću nije bitno promijenio. I dalje imamo gotovo milijun pušača, što pokazuje da je nužan zaokret u javno zdravstvenom pristupu ovom problemu. Moguće rješenje za barem dio problema je stoga, tvrde, u prihvaćanju novih kategorija nikotinskih proizvoda, sa znatno smanjenom štetnošću. Neki od njih su grijani duhanski proizvodi, e-cigarete, nikotinske vrećice, koji mogu čak korisnika i potpuno lišiti ovisnosti o pušenju.

“Nove kategorije proizvoda s dokazano značajno smanjenom štetnosti pomažu u prestanku pušenja. Korisnici novih proizvoda se ne mogu smatrati pušačima jer ne udišu duhanski dim nastao sagorijevanjem duhana koji je glavni krivac za najveći dio bolesti povezanih s pušenjem. Kod korisnika novih kategorija proizvoda možemo govoriti isključivo o nikotinskoj ovisnosti, koja je prema brojnim istraživanjima desetak i više puta manja štetnija od pušenja. Postojeća regulativa u Hrvatskoj među najstrožima je u EU i brani da gotovo milijun pušača bude ispravno informirano o novim kategorijama proizvoda. A oni pokazuju nevjerojatan i mnogo puta dokazan javnozdravstveni potencijal. Vrlo važno je da i naše Ministarstvo zdravstva prepozna te proizvode i javnozdravstveni pristup smanjenja štete počne koristiti u oblikovanju regulative, kroz aktivnu ulogu u formiranju EU regulative i kroz uvrštavanje najboljih praksi na nacionalnoj razini”, poručuje prof. Brborović.

Ono što navedeni institut predlaže našim javnozdravstvenim vlastima, prije svega Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), jest da se napravi zaokret u javnozdravstvenom pristupu problema pušenja u RH. I to od dosadašnje prakse povećanja cijena cigareta, što je trebalo odvratiti pušače i one koji to misle postati od kupnje, prema politici tzv. harm reductiona, odnosno smanjenja šteta. Jedan od poteza je sprečavanje zabrane upotrebe aroma u navedenim novim duhanksim proizvodima.

“Trebalo bi usvojiti znanstveno utemeljene spoznaje i potaknuti informiranje odraslih pušača o potencijalu novih kategorija proizvoda i, u slučaju da ne mogu prestati s pušenjem, prelazak na te proizvode. Ministarstvo zdravstva ima mogućnost jasno se očitovati protiv pokušaja ad hoc zabrane upotrebe aroma u grijanim duhanskim proizvodima koju je inicirala Europska komisija, a koja prijeti da obrne trend prelaska na nove kategorije proizvoda te čak poveća golemi broj pušača. Pregledni radovi ukazuju da su arome koje se koriste u novim kategorijama proizvoda povezane s prijelazom pušača na spomenute manje štetne proizvode tj. s prestankom pušenja. Postojeća istraživanja potvrđuju da se apstinencija od pušenja duhana produžuje kad ljudi imaju mogućnost mijenjati arome. Uvođenje zabrane aroma rezultiralo bi rastom crnog tržišta i povratak korisnika tih proizvoda pušenju”, tvrde iz MOHRE-a.

I zaključuju: Kad bi preko noći svi pušači prešli na nove kategorije proizvoda to bi bio nezabilježen skok u neposrednoj kvaliteti zdravlja populacije, s dugoročnim pozitivnim učincima smanjenja niza bolesti povezanih s pušenjem, što znači i značajno povećanje radnog potencijala i kapaciteta za gospodarski razvoj Hrvatske”, objašnjavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close