Možete znati koliki će biti iznos vašeg računa za struju idućih 20 godina

Autor: Majda Mikulandra , 17. ožujak 2023. u 16:51
Foto: PD

Konferencija je organizirana u suradnji s europskom RE-Source Platformom s kojom je OIEH potpisivanjem suradnje postao nositelj RE-Source imena i nacionalni Hub – mjesto znanja i razmjene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku, ali i regiju.

Znate li da možete znati koliki će biti iznos vašeg mjesečnog računa za potrošnju električne energije u idućih 20 godina i biti sigurni da električna energija dolazi od proizvođača iz obnovljivih izvora? Upravo to omogućavaju PPA ugovori (Power Purchase Agreement), a Europska komisija im daje iznimno važno mjesto u razvoju energetskog tržišta u Europi.

Upravo o razvoju PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača, održana je prva regionalna konferencija RE-Source Croatia, u organizaciji udruženja OIEH, koja je okupila 350 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU.

Otvarajući konferenciju, direktorica OIEH Maja Pokrovac, istaknula je da tako veliki broj sudionika potvrđuje aktualnost i važnost ove teme za energetsku tranziciju i suvremeno tržište energije. Nagli porast cijena električne energije prošle je godine postao velik izazov u poslovanju mnogih tvrtki, ali je istovremeno natjerao na ozbiljnije promišljanje i traženje dugoročno najboljeg rješenja. Odgovor je poznat i jednostavan, ali su ga tek u okolnostima krize mnogi postali svjesni – da je jedino dostupna energija iz obnovljivih izvora put ka energetskoj samodostatnosti. Potvrđuje to i Europska komisija koja je ovaj tjedan prijedlogom reforme tržišta električne energije poslala jasnu poruku da zelena energija treba biti dostupna svima. EK poručuje da PPA ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica, trebaju signal od Vlada da je obnovljiva domaća energija važna za energetsku sigurnost njihovih građana i industrije, a gospodarstvo je to koje može razvojem PPA ugovora učiniti ono što se Vlade ne usuđuju.

Konferencija je organizirana u suradnji s europskom RE-Source Platformom s kojom je OIEH potpisivanjem suradnje postao nositelj RE-Source imena i nacionalni Hub – mjesto znanja i razmjene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku, ali i regiju.  Stefano Miriello, savjetnik za javne politike u europskoj RE-Source platformi, u svom je uvodnom govoru naglasio važnost ovog koraka za razvoj PPA u Hrvatskoj i regiji. Rekao je kako će ovi ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti te istaknuo kako je sve više kupaca iz industrije zainteresirano za dugogodišnju kupnju zelene energije kroz PPA ugovore. To je, dodao je, signal da prelazimo iz prodajnog u kupovno tržište, što još jednom potvrđuje važnost razvoja ovih ugovora.

Hrvatska je prošle godine prvi put uvrštena u europsku PPA statistiku, uz prvi potpisani virtualni PPA ugovor o kojem se raspravljalo na prvom panelu konferencije. Igor Radojković iz Hrvatskog Telekoma pojasnio je virtualni model PPA ugovora na čijem sklapanju rade, te naglasio da im je to dio strategije dostizanja klimatske neutralnosti do 2040., a prije toga cilja da do 2025. zadovolje 50% potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Ivona Zagajski iz Odvjetničkog društva Marohnić, Tomek & Gjoić istaknula je razlike između fizičkog i virtualnog PPA ugovora te rizike o kojima treba voditi računa, ali i rekla da treba imati na umu da se svaki pojedinačni ugovor radi po mjeri kupca i prodavača energije. Važno je odvagnuti rizike i prednosti, a dugoročno, koristi ovakve kupnje mnogo znače za tržište.

Željka Blatančić iz Zagrebačke banke rekla je da svjedoče sve većem broju zahtjeva za financiranje OIE projekata putem PPA ugovora, naročito u proteklih godinu dana, te da banke ubrzano rade kako bi se prilagodile toj promjeni na tržištu. Istaknula ja da je svakoj banci puno draži dugoročni ugovor i da uz dobar kreditni rejting kupca i solidan ugovor financiranje projekata OIE nije upitno.

Mislav Slade Šilović iz PwC Hrvatska rekao je kako je prije nekoliko godina bilo iznimno teško govoriti o PPA ugovorima i objašnjavati njihove dobrobiti, ali da je prema jako velikom broju zainteresiranih sudionika ove konferencije jasno da je i kod nas došlo vrijeme za PPA ugovore. Zainteresiranost svih za sigurnu opskrbu i dugoročnu kupnju energije po fiksnim cijenama potvrđuje aktualnost ove teme.

Tomislav Ćurković, direktor ENCRO-a, podijelio je svoje iskustvo potpisivanja virtualnog PPA ugovora za vjetroelektranu koja će se uskoro graditi te naglasio da cPPA i PPA trebaju biti, kako i Europska komisija traži, jedan od glavnih poticaja za razvoj OIE. Poručio je kako njegova tvrtka u razvoju ima još 1000 MW, no kako razvoj tih projekata ovisi o donošenju nužnih podzakonskih akata. Encro, kao i ostali članovi OIEH, rekao je, ima velik broj projekta koji mogu potaknuti razvoj tržišta kao i ponuditi zelenu energiju. Daljnji razvoj će po njegovom mišljenju ovisiti o poticajima države, a novi model tržišta električne energije zahtijeva baš takav angažman države.

RE-Source Croatia konferencija nastavlja se predavanjima i panel raspravama o važnosti dostupnosti zelene energija svima, nastavno na prijedlog reforme tržišta električne energije koji je EK predstavila ovaj tjedan, a u kojem PPA ugovori imaju značajnu ulogu. Veliko je zanimanje i za temu prekograničnih PPA ugovora koji omogućavaju da proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i kupac te energije ne moraju biti unutar granica iste zemlje. Iskustva međunarodnih korporacija koje svoje energetska potrebe pokrivaju upravo ovakvim ugovorima bit će vrijedan primjer dobre prakse koji će ohrabriti mnoge tvrtke u Hrvatskoj i regiji da krenu u istom smjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close