Tabletu za ubijanje raka počeli testirati na ljudima: ‘Uništava čvrste karcinome’

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2023. u 10:20
FOTO: Pixabay

Pilula se pokazala učinkovitom u liječenju stanica koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Istraživanje je pokazalo da “pilula za ubijanje raka” “uništava” čvrste tumore, ostavljajući pritom zdrave stanice nepromijenjenima, piše Sky news.

Novi lijek koji se razvijao 20 godina, sada je u fazi pretkliničkog istraživanja u SAD-u. Poznat kao AOH1996, u pitanju je lijek koji cilja na kancerogenu varijantu proteina koji se naziva nuklearni antigen proliferirajućih stanica (PCNA).

U svom mutiranom obliku, PCNA je “ključan” u replikaciji DNK i popravku svih “tumora koji se šire”. Na AOH1996 radi City of Hope, jedna od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka.

“PCNA je poput velikog čvorišta terminala u zračnoj luci koja sadržava više punktova za pristup zrakoplovima “, rekla je profesorica Linda Malkas, jedna od znanstvenica koja radi na tableti.

“Podaci sugeriraju da je PCNA koja se nalazi u stanicama raka unikatno drukčija i to nam je omogućilo da osmislimo lijek koji isključivo napada PCNA u stanicama raka. Naša je tableta poput mećave koja zatvori ključno čvorište u zračnoj luci. Ona prizemlji sve zrakoplove koji nose stanice raka “, objasnila je Malkas.

Iako su početni rezultati obećavajući, dosadašnja istraživanja su samo zaključila da AOH1996 može suzbiti rast tumora kod životinja, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je upravo u tijeku.

Pilula se pokazala učinkovitom u liječenju stanica koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Za PCNA je ranije smatralo na nju ne djeluju lijekovi, pa se istraživači nadaju da bi ovo otkriće moglo dovesti do personaliziranijih, ciljanih lijekova za liječenje raka u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close