Petak će biti veliki dan za ZSE, evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2012. u 15:15

Na Zagrebačkoj burzi u petak, 21. rujna, započet će trgovanje strukturiranim vrijednosnim papirima, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ocijenila je to značajnim korakom u daljnjem razvoju domaćeg tržišta kapitala s obzirom da je riječ o prvoj novoj vrsti instrumenata na Burzi od njega osnutka 1991., prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemnu Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi. Slijedom zahtjeva Erste Group Bank iz Beča, koji je krajem prošloga tjedna odobrio Odbor za prijam na Multilateralnu trgovinsku platformu Zagrebačke burze, trgovat će se indeksnim certifikatima te turbo-long i turbo-short certifikatima na indeks DAX.

Erste Group Bank podnio je također zahtjev za uvrštenje predmetnih certifikata i na uređeno tržište Bečke burze te se početak trgovanja očekuje danas. Sukladno Pravilima Burze, izdavatelj je prilikom podnošenja zahtjeva za prijam u trgovinu na Inozemni MTP dužan priložiti i ugovor o obavljanju specijalističke trgovine, a održavatelj likvidnosti za predmetne strukturirane proizvode bit će Erste&Steiermaerkische Bank (ESB). Gažić je istaknula kako je na domaćem tržištu postojao nepopunjeni prostor za ulagatelje koji su htjeli optimalno iskoristiti ne samo potencijal pozitivnih, već i stagnirajućih, ali i padajućih tržišnih trendova te će taj prostor idealno popuniti certifikati.

Riječ je o proizvodu koji predstavlja prvi korak ka još složenijim investicijskim proizvodima i strategijama, a individualnim ulagateljima može biti privlačna činjenica da pomoću certifikata mogu sudjelovati na tržištima i instrumentima kojima bi im pristup inače bio otežan ili nemoguć, kazala je. Član Uprave ESB-a Borislav Centner kazao je kako je uvođenje mogućnosti trgovanja certifikatima još jedan korak kojim Erste grupa želi dati potporu razvoju hrvatskog tržišta kapitala. Centner je istaknuo i kako će u ponudi ESB-a uskoro bit i certifikati vezani uz zlato i naftu, a u budućnosti, ovisno o potražnji klijenata certifikati vezani i uz druge plemenite metale. Istaknuta je i važnost poznavanja rizika i edukacije investitora, odnosno vrlo je važno da investitor bude upoznat sa svim rizicima koje donosi trgovanje certifikatima te da bude upoznat i s procedurom trgovanja.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close