Koliko je zaista opasna nova varijanta korone?

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2023. u 10:31
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ova nova varijanta ima preko 30 promjena u svojem spike proteinu.

Znanstvenici diljem svijeta provode laboratorijske eksperimente kako bi dobili dublje razumijevanje visoko mutirane varijante covida nazvane BA.2.86. Dvije neovisne istraživačke grupe, jedna u Kini i druga u Švedskoj, nedavno su objavile svoje rezultate, sugerirajući da nova varijanta virusa možda nije tolika prijetnja kao što se prvotno mislilo, već da je možda više “papirnog tigra” nego opasne zvijeri koja bi mogla izazvati ozbiljne probleme.

Unatoč tim prvotnim nalazima, CNN upozorava da bi naše razumijevanje ove varijante moglo evoluirati kako budu stizali novi podaci i istraživanja.

BA.2.86, poznata i kao Pirola varijanta, izazvala je znatan interes znanstvene zajednice zbog svoje izrazite genetske različitosti u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa koje smo dosad vidjeli. Ova nova varijanta ima preko 30 promjena u svojem spike proteinu u usporedbi s najbližim “rođacima”, poput varijante BA.2 i XBB.1.5, koja je nedavno počela kružiti.

Iako je prvotno postojala zabrinutost da bi BA.2.86 mogla predstavljati ozbiljnu prijetnju, slično kao što je omikron u određenim državama, kao što su Sjedinjene Američke Države, uzrokovao velik broj hospitalizacija i infekcija, dosadašnji nalazi ne upućuju na takav scenarij.

Važno je napomenuti da kada se BA.2.86 prvi put pojavila krajem srpnja, znanstvenici su brzo počeli istraživati ovu varijantu kako bi saznali više o njoj. Do sada se proširila na najmanje 11 zemalja, a najveći broj sekvenci pronađenih je u Danskoj, gdje stručnjaci pažljivo prate situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close