Hoće li Hrvatskoj ponuđeni Rafale završiti u Grčkoj i Ukrajini?

Autor: Darko Bičak , 29. ožujak 2021. u 11:10
Rafale u službi Indije REUTERS/Samuel Rajkumar

Francuzi svoje borbene lovce nude na gotovo svim aktualnim natječajima za obnovu borbenih eskadrila u svijetu, a i nekim zemljama koje o tome možda samo još razmišljaju

I dok Hrvatska i dalje razmišlja hoće li uopće i koji će model borbenog zrakoplova kupiti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, glavni ponuđači na natječaju ne čekaju te svoje flote rabljenih zrakoplova te kapacitete za proizvodnju novih nude i drugim potencijalnim kupcima. Konkretno, u red za Rafale stala je i Ukrajina.

Iako je francuski borbeni lovac Rafale, koji je favorit i izbora za novi hrvatski borbeni zrakoplov, dugo vremena bio ekskluzivno oružje same Francuske, u proteklom razdoblju je ipak odlučeno da se s njim ide na globalno tržište. Novi Rafale je prodan Kataru i Indiji, a rabljeni ponuđen Hrvatskoj i Grčkoj. No, Francuzi se tu ne zaustavljaju nego im je u planu i jedna potencijalno velika, a k tome i na strateškom planu vrlo bitna, moguća narudžba i to iz Ukrajine koja je u polu ratnom stanju s Rusijom.

Naime, kako je izvijestio francuski obrambeni portal opex360.com, Francuska razmatra mogućnost da predloži alternativu borbenom zrakoplovu Mikoyan MiG-29 iz sovjetskog doba za budući borbeni zrakoplov ukrajinskog zrakoplovstva. Francuski vojni stručnjaci također su citirali izvor koji kaže da bi francuski predsjednik Emmanuel Macron mogao predložiti ukrajinskom ministru obrane da obnovi lokalnu flotu borbenih zrakoplova. Prema francuskim izvorima, moguća prodaja Rafale lovaca u Ukrajinu glavni je prioritet u raspravi tijekom nadolazećeg susreta francuskog i ukrajinskog predsjednika. Francuski izvor ističe da će ta zemlja ponuditi Ukrajini isporuku rabljenih i novih borbenih zrakoplova Rafale, proizvođača Dassault Aviation, za ukrajinsko ratno zrakoplovstvo kao zamjenu za tamošnju ostarjelu flotu koju uglavnom čini MiG-29.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close