Novi igrači pokušavaju se ubaciti u veliku nabavku borbenih aviona, evo što žele

Autor: Darko Bičak , 23. veljača 2021. u 12:00
Indijski Rafale na smotri REUTERS/Samuel Rajkumar

Grci žele i Rafale koje je Francuska ponudila Hrvatskoj te ističu da je ovog trenutka njima potrebniji veliki i moćni dvomotorni zrakoplov nego Hrvatskoj koja je u komotnoj sigurnosnoj situaciji, a dali bi nam i svoje Mirage.

Nabavka hrvatskih borbenih aviona nije samo značajna tema u Hrvatskoj u zemljama koje nam nude te zrakoplove – SAD, Švedska i Francuska, nego iu Grčkoj. Naime, grčki specijalizirani vojni portal  donosi zanimljivu analizu hrvatskih potreba po pitanju borbenih zrakoplova i glavni je zaključak da našoj zemlji ne treba dvomotorni “teškaš” poput Rafalee nego neki manji jednomotorni lovac poput Gripene, F-16 ili čak nešto starijeg francuskog Miragea. Zašto se Grci uopće bave Hrvatskom i našim lovcima? Grčka je u preliminarnim razgovorima bila spominjana, uz Norvešku i Izrael, kao posjednik rabljenih F-16 koje bi sad rado prodala, naravno uz američki blagoslov, nekom trećem. Ne, grčka ponuda niti u prvom niti u aktualnom hrvatskom natječaju nije ozbiljnije razmatrana.

Ne, Grci su jako zainteresirani za francuske Rafale i već su potpisali ugovor o kupnji 12 rabljenih i šest novih zrakoplova koje žele što prije. Kako je sigurnosna situacija između Grčke i Turske sve napetije, a obje zemlje su uglavnom naoružane američkim F-16, Grci žele imati dodatne operativne opcije. Grci su već desetljećima zadovoljni korisnici, uz američku, i francuske vojne tehnologije u vidu njihovih nešto starijih modela zrakoplova Mirage, a koje sada žele zamijeniti s Rafaleom. Ne, opet, gdje je tu Hrvatska? Grci svoje Rafale žele odmah, i to ne njih samo 12 + 6 za koliko su potpisali ugovor, nego bi pod svaku cijenu željeli doći i do 12 zrakoplova koje Francuska nudi Hrvatskoj. Grci, ističe portal,

FOTO: REUTERS / Samuel Rajkumar

Iako je teško reći koliko su spekulacije ovog grčkog medija utemeljene na nekim činjenicama, koliko su samo želje i mašte, činjenica je da su oni goli i novo rješenje za Hrvatsku. To su rabljeni Mirage 2000 kojih Grčka ima velik broj, a koji bi vrlo povoljno pripremio odmah Hrvatsku koja ovog trenutka nema, kažu, tako izazovno sigurnosno okruženje i veliki prostor za zaštitu neba kao sama Helenska Republika. Te Mirage bi, prema grčkom scenariju, onda u trokutu Grčka-Francuska-Hrvatska naša zemlja mogla modernizirati, za koju godinu kad je financijski ojačao ili će imati veće sigurnosne potrebe, nadopuniti je flotom novih ili rabljenih Rafalea.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koje glupe kalkulacije i sve vode prema gubljenju vremena i kupnji lošijih aviona nego što ih imaju naši istočni susjedi.

F16-4 generacija je rješenje!Nismo toliko bogati da kupujemo jeftino

New Report

Close