Zlato najskuplje u 6 godina zbog nade u jeftiniji novac

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2019. u 22:00
Uoči sjednice Feda cijena bi mogla pasti između 1401 i 1409 dolara, smatraju analitičari/REUTERS

Signal američke središnje banke da će sniziti kamatnu stopu dao je najsnažniji motiv investitorima.

Cijena zlata u utorak je malo oslabila nakon vijesti o dogovoru američkog Kongresa i Bijele kuće oko proračuna, no to nije umanjilo činjenicu da je najplemenitiji metal trenutno najskuplji u posljednjih šest godina.

Rezanje idući tjedan  
Uncom zlata nakon 15 sati trgovalo se po 1427 dolara što je neznatno niža cijena nego dan ranije. Međutim, to je i nadalje najviša cijena zlata od travnja 2013. godine na što su utjecali trgovinski sporovi između SAD-a i Kine, tenzije između Irana i zapadnih država te zabrinutosti na koji će način Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz Europske unije.

 

80 milijuna

unci drže burzovno utrživi fondovi, najviše od 2013.

Međutim, Joni Teves, analitičar švicarske banke UBS, ističe kako je pojedinačno najsnažniji motiv za kupnju zlata investitorima dala američka središnja banka Fed, odnosno njezini signali da će sniziti kamatne stope. Kako je pojasnio za Financial Times, smanjeni troškovi držanja zlata uslijed pada kamatnih stopa povećavaju privlačnost te vrste imovine među investitorima. Prema očekivanjima, Fed će na sjednici idućeg tjedna sniziti ključnu kamatnu stopu za 0,25 posto. 

Unovčavanje zarade 
O sve većoj privlačnosti zlata kazuju i podaci o ulaganjima specijaliziranih fondova. Burzovno utrživi fondovi (ETF) koji prate kretanje cijene zlata prošloga su tjedna povećali zalihe tog metala na 80 milijuna unci, najviše u šest godina. Najveći "zlatni" ETF, SPDR Gold Trust svoje je zalihe povećao za 0,6 posto. Analitičari ipak upozoravaju kako je u idućih nekoliko dana moguće pojeftinjenje zlata.

Kako za CNBC kaže Ross Norman, izvršni direktor tvrtke za trgovinu zlatom Sharps Pixley, to ne znači da je iscrpljen trend rasta, već da će dio investitora jednostavno unovčiti zaradu. Prema Reutersovom tehničkom analitičaru Wangu Taou, u idućih nekoliko dana, uoči sjednice Feda, cijena zlata mogla bi pasti između 1401 i 1409 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close