Zaustavljen tjedni rast cijena nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 22:00
Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,1 posto, na 86,66 dolara/REUTERS

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,1 posto, na 86,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2 posto, na 79,68 dolara.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, jer se rast zapadnih gospodarstava usporava, što bi moglo oslabiti potražnju za naftom, dok bi je, s druge strane, trebao podržati oporavak kineskog gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,1 posto, na 86,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2 posto, na 79,68 dolara.

Nakon dva tjedna rasta, cijene su prošloga tjedna pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih gospodarstva, posebice američkog.

Doduše, novi podaci pokazali su da najveće svjetsko gospodarstvo i dalje stabilno raste, no američka središnja banka nastavit će povećavati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, što će neminovno usporiti rast gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

Očekuje se da će na sjednici ovoga tjedna čelnici Feda ponovno povećati kamate, za 0,25 postotnih bodova. Stoga se postavlja pitanje, kažu analitičari, hoće li američko gospodarstvo uroniti u recesiju ili će se ‘mekano prizemljiti’.

S druge strane, cijene ‘crnog zlata’ podržava nada trgovaca da će se s brzim popuštanjem restriktivnih covid mjera ubrzati rast kineskog gospodarstva. “Hoće li cijene nafte rasti, ovisit će o tome koliko će se brzo potražnja za sirovom naftom u Kini oporaviti u ovom kvartalu”, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, a stišavanje zaraze i postupna normalizacija života značili bi i oporavak gospodarstva i potražnje za gorivom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close