Vlasnicima Zabe i PBZ-a rejting će još pasti produbi li se kriza

Autor: Marina Biluš , 15. svibanj 2012. u 22:00

Kreditni rejtinzi talijanskoga bankarskog sektora sada su među najnižima kada je u pitanju razvijena Europa, upozorava Moody’s

Produbili se recesija ili oslabi kreditna snaga talijanske vlade, a banke se suoče s dodatnim stresovima vezanim uz financiranje, rejtinzi talijanskih bankarskih kuća opet će pasti. Upozorenje je to najnovijeg izvješća bonitetne agencije Moody’s, koja je svoj najavljeni “pohod” na statuse stotina europskih banaka započela snižavanjem rejtinga 26 talijanskih kreditora, uključujući i vlasnicima Zabe i PBZ-a – UniCreditu i Intesi Sanpaolo.

“Prišivši” negativnu prognozu za svih 26 banaka, analitičari agencije napominju da su boniteti talijanskoga bankarskog sektora već sada među najnižima kada je u pitanju razvijena Europa. Navode tri glavna razloga smanjenih boniteta. Prvi je, kažu, pogoršavanje uvjeta štetnih za poslovanje zbog klizanja talijanskoga gospodarstva u recesiju i mjera štednje koje zbog nje provodi talijanska vlada. Drugi počiva na izazovima povezanim s adekvatnošću imovine i smanjenim bankarskim dobitima te zabrinjavajućem rastu nenaplativih kredita. I treće, u Moody’su navode skučen pristup financiranju koji će, nastavi li se, pojačati pritisak na banke da smanjuju imovinu, što pak predstavlja prijetnju njihovoj zaradi i podružnicama. No što se hrvatske “podružnice” UniCredita tiče, u njoj opet uvjeravaju da se pad boniteta matice neće pogubno odraziti na njihovo poslovanje. Naime, iz Zagrebačke banke su u utorak poručili da je ocjena Moody’sa rezultat izjednačavanja rejtinga UniCredita s bonitetom Italije.

“Rejting Zabe je primarno određen rejtingom Hrvatske i kvalitetom našeg poslovanja u zemlji. Banka, uz visoku vlastitu adekvatnost kapitala, u 2012. raspolaže dobrom likvidnošću temeljem dostupnih izvora financiranja, i na domaćem i na inozemnom tržištu. Podsjećamo, nedavno je agencija Fitch potvrdila rejting Zabi”, stoji u priopćenju te banke. A kada Moody’s analizira UniCredit, kaže da je samostalnu kreditnu procjenu spustio na “baa2” s “baa1” zbog smanjene profitabilnosti i kvalitete portfelja, ograničenog pristupa financiranju i pogoršanja poslovnog okruženja s kojima se grupa suočava, osobito na talijanskome tržištu. Negativna prognoza dodijeljena je jer bi se ti stresovi mogli nastaviti, pa čak i pogoršati. Stoga Moody’s smatra da će ciljevi te banke o 3,8 milijardi eura neto dobiti do 2013. biti teže ostvarivi. Italija je tu najveći problem. “Iako je UniCredit znatno geografski diversificiran, što mu donosi određene pogodnosti, Italija ostaje najveće pojedinačno tržište, pa će uvjeti u zemlji znatno utjecati na poslovanje grupe”, kažu u Moody’su, koji je u obzir uzeo porast UniCreditove adekvatnosti kapitala na 10,3 posto (Core Tier 1) nakon lanjskog prikupljanja 7,5 milijardi svježih eura. Što se Intese tiče, Moody’s je samostalni rejting financijske snage spustio sa “C+/a2” na “C-” također zbog oštro pogoršanih poslovnih uvjeta u Italiji na koje je taj kreditor izuzetno osjetljiv jer su visoko fokusirani upravo na tamošnje tržište. I Intesi je uzeto u obzir lanjsko povećanje kapitala od 5 milijardi eura, čime je Core Tier 1 porastao na 10,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close