Više od pola građana Srbije novac drži ‘u čarapama’

Autor: Tin Bašić , 15. listopad 2012. u 22:00
Štedne proizvode koje im nude banke koristi 42 posto ispitanih

Prosječna mjesečna ušteđevina u susjednoj državi iznosi 43,05 eura, ali čak 81 posto ispitanih taj novac ne želi dalje ulagati zbog straha od visokih rizika i nepovjerenja u tržište.

Čak 55 posto građana Srbije ušteđevinu čuva "u čarapama". Rezultati su to istraživanja o navikama štednje u Srbiji koje je provela Erste banka, prenosi agencija Tanjug.

Osim postotka o onima koji novac čuvaju isključivo kod kuće ističe se i onaj o 27 posto građana Srbije koji uopće ne štede. Prosječna mjesečna ušteđevina u susjednoj državi iznosi 4777 dinara, odnosno 43,05 eura. Ipak, 40 posto građana mjesečno uštedi između 2000 dinara (18 eura) i 6000 dinara (54 eura). Usporedbe radi, prošle je godine prosječni Slovenac štedio 240 eura mjesečno. Oko 80 posto građana Srbije koji su sudjelovali u anketi štedi za "crne dane" i izvanredne okolnosti, a 81 posto njih nije zainteresirano uložiti svoj ušteđeni novac jer smatra da su rizici i nesigurnost previsoki te nemaju povjerenja u tržište. Štedne proizvode banaka koristi 42 posto ispitanika, 72 posto smatra da je stavljanje novca "sa strane" izuzetno važno. Ipak, 65 posto ispitanika nezadovoljno je količinom novca koju mjesečno uspiju uštedjeti.

Izdvajanje novca za dodatnu mirovinu ili dodatno zdravstveno osiguranje relativno je rijetko, pogotovo među građanima mlađima od 30 godina. Ispitivanje Erste banke osim poražavajućih podataka o količini štednje i načinu na koji se u Srbiji štedi pokazalo je i da građani u toj državi strahuju što će se dogoditi u gospodarstvu. Čak 65 posto ispitanika zabrinuto je zbog mogućeg slabljenja tamošnje valute, pada kupovne moći ili visoke inflacije. Tek je svaka sedma osoba u Srbiji zadovoljna svojom financijskom situacijom. Isto tako više od 70 post ispitanika smatra da ne posjeduje dovoljno znanja o financijama. Također bi se svaki drugi građanin Srbije zadužio ako bi za to postojao dobar razlog ili bi mu u tom trenutku nedostajalo novca. Kao dobar razlog podizanja kredita u banci više od polovine ispitanika navelo je rješavanje stambenog pitanja, dok bi se svaka četvrtka osoba u Srbiji zadužila kako bi kupila automobil ili zemljište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close