Više kamate – manji kapital banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2017. u 16:01
ECB se priprema za postupno gašenje monetarnih poticaja / REUTERS

Europska središnja banka objavila kako
bi nagle promjene kamatnih stopa utjecale na banke.

Banke u eurozoni dobro su pripremljene za nagle promjene kamatnih stopa, ocijenila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB) nakon simulacije nepovoljnih scenarija u rasponu od naglog zaoštravanja monetarne politike do zamrzavanja kreditiranja.

ECB je aktualnom provjerom prvi puta pokušao utvrditi kako bi nagle promjene kamatnih stopa utjecale na kamatne prihode banaka i na vrijednost njihove imovine. Objašnjavaju pritom da promjene kamatnih stopa kod kratkoročnih instrumenata generiraju fluktuacije u kamatnim prihodima odnosno troškovima. Kod dugoročnih instrumenata dolazi pak do značajnih oscilacija u neto vrijednosti aktive i pasive. Simulacije nepovoljnih scenarija pokazale su da bi više kamatne stope dovele do povećanja neto kamatnog prihoda u iduće tri godine u većini od 111 banaka obuhvaćenih provedenom provjerom otpornosti, ali bi ujedno smanjile ekonomsku vrijednost njihova kapitala.

U prosjeku bi se neto kamatni prihod banaka uz nepromijenjene kamatne stope smanjio do 2019. godine za 7,5 posto. Kada bi kamatne stope porasle za dva postotna boda, prihod bi se u istom periodu povećao za 10,5 posto, utvrdili su u ECB-u.

U istim bi se pak hipotetskim uvjetima ekonomska vrijednost njihova kapitala smanjila za 2,7 posto, pokazuju izračuni ECB-a. Rezultati provjera objavljeni su u kontekstu priprema ECB-a za postupno gašenje ciklusa monetarnih poticaja koji obuhvaćaju ultraniske kamatne stope i izdašne programe kupnje imovine. Bit će integrirani u ECB-ovu širu ocjenu stanja svake pojedine banke, koja bi u konačnici trebala pokazati koliki je zaštitni sloj kapitala svaka od njih dužna držati.

Komentirajte prvi

New Report

Close