Višak u budžetu – mazanje očiju naivnima

Autor: Ana Blašković , 25. travanj 2019. u 14:07
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Suficita od 758 mil. kuna u 2018. ne bi bilo da se dio isplata nije prebacio u ovu godinu.

Službene brojke državnih statističara potvrdile su ranija očekivanja da će Hrvatska i 2018. završiti “u plusu”, a javni dug ostati ispod 75 posto BDP-a. Višak konsolidirane opće države dosegnuo je 758 milijuna kuna na kraju 2018., tek 0,2 posto BDP-a, a dug se spustio na 74,6 posto udjela u BDP-u. Iako je proračunski višak u svakom slučaju pozitivna vijest u zemlji koja u red dovodi javne financije ne bi li proširila svoj fiskalni kapacitet u duljem roku u kojem je nova kriza tek pitanje tajminga, realno nemamo puno razloga za slavlje. Višak proračuna gotovo je četiri puta manji od lanjskog zbog plaćanja 2,5 milijarde kuna jamstava brodogradnji. A, ruku na srce, bez podosta kalkuliranja jesenas i prebacivanja dijela tih isplata na 2019., danas ne bismo ni govorili o suficitu. Brojke otkrivaju da su najveći utjecaj na generiranje viška imali znatno bolji rezultati izvanproračunskih korisnika i javnih poduzeća koji ulaze u računicu te skok poreznih prihoda veći od 7 posto.

To govori da su javne financije u 2018. jahale na valu vrhunca ekonomskog ciklusa, niskih kamatnih stopa, ali i efekta proširenja porezne baze. A na rashodnoj se strani ništa bitno nije promijenilo, osim jasno, kostura iz ormara brodogradnje koji će i ove godine dosegnuti iznose u milijardama. Za razliku od prošle godine, u 2019. Vlada prognozira usporavanje rasta na 2,5%, a potom dodatno kočenje prema 2,4% u 2020., pod pretpostavkom da se ne ubrza povlačenje EU novca koji bi generirao investicije. Usporavanje BDP-a sa sobom nosi slabiju naplatu poreznih prihoda i općenito punjenje proračuna. S druge strane, zasad još sramežljivo, ali na horizontu se naziru novi proračunski kosturi iz ormara, poput vječnog bolesnika zdravstvenog sustava koji je nakon niza injekcija i dalje rupa bez dna, ali i državnih kompanija HŽ Carga i Croatia Airlinesa, za čije obveze garantira novac građana. Da uvijek “vrag ide na veliku hrpu”, čak i kad je eurom na horizontu iscrtana jasna putanja kresanja javnog duga, govori što smo debelo zakoračili u drugu polovicu mandata. Razdoblje u kojem, bez iznimke, popuštaju kočnice u trošenju javnog novca.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ovo je vec komentirano. Trenutni Min Fin je ordinarni lazac. Drzava nije podmirila dugove prema HZZOu,HZMO i sl i tako je nastao povijesni suficit malog ministra koji hopse na ramenima poduzetnika iz Sibenika i kao direktor za Strategiju prema tezistu kapitala nije imao pojma o mizeriji Agrokora i rupi velicine Texasa u bilanci. Da isti se i izuzeo iz pregovora o Agrokoru iz kojih se nije izuzeo. I nije dao ostavku…..Dug zdravstva je cca. 3 milrd. kn. Da se je platila samo polovica, već bi bio manjak. Neki dugovi su skoro dvije godine stari a država ima propise da se računi moraju plaćati u roku od 60 dana. Sama ih ne poštuje.

je ali veledrogerije su to čekanje uračunale u cijenu lijekova koje zdravstvo i mi osobno stoga plaćamo i više puta skuplje…da apsurd bude veći duguje im se 5 milijardi a po statističkim podacima, upravo farmacija, iza naftnog sektora, zauzima drugo mj. sa najvećom prosječnom netto plaćom u hr u iznosu od 10.608 kuna !?

[/quote]

i onda na sve ta kašnjenja najvjerovatnije država plaća kamate…. pa neka netko kaže da to nije u dogovoru sa političarima … takvu kamatu nemaju ni u jednoj banci


Dug zdravstva je cca. 3 milrd. kn. Da se je platila samo polovica, već bi bio manjak. Neki dugovi su skoro dvije godine stari a država ima propise da se računi moraju plaćati u roku od 60 dana. Sama ih ne poštuje.

je ali veledrogerije su to čekanje uračunale u cijenu lijekova koje zdravstvo i mi osobno stoga plaćamo i više puta skuplje…da apsurd bude veći duguje im se 5 milijardi a po statističkim podacima, upravo farmacija, iza naftnog sektora, zauzima drugo mj. sa najvećom prosječnom netto plaćom u hr u iznosu od 10.608 kuna !?

Možda i nije vrijeme za šampanjac ali potez koji je donio rast prihoda od poreza na proizvodnju i uvoz od skoro 9 mld kuna u mandatu ove Vlade je, mora se priznati, prava stvar

New Report

Close