Vidi li se kraj ‘entuzijazma’ za negativnim prinosima?

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2019. u 22:00
Njemački ministar financija Olaf Scholz/FOTO

Njemačka umjesto 2 milijarde eura uspjela posuditi tek 824 mil. € 30-godišnje obveznice s prinosom od 0,11%.

Razdoblje niskih kamatnih stopa, čini se, dovelo je do investitore do ruba strpljenja. Izdanje prve svjetske 30-godišnje obveznice koja ulagačima nudi nula posto kupona podbacilo je u odnosu na planove, piše Bloomberg.

Njemačka nije uspjela u svom planu da od ulagača prikupi dvije milijarde eura u obvezničkom izdanju s dospijećem 2050. godine već je uspjela pronaći tek 824 milijuna eura vrijedne potražnje. Riječ je o još jednom znaku da se globalnom valu potražnje za obveznicama nazire kraj nakon što više od 16 trilijuna dolara vrijednosnica diljem svijeta danas nudi negativne povrate.  "Širi zaključak ovome je da je to zloslutan znak za cash obveznice", kaže Antoine Bouvet, strateg u tvrtki ING Groep NV za Bloomberg.

On čeka kraj ljeta i ljetne stanke koji će donijeti novu fazu živosti na obvezničko tržište. "Još nije definitivno sigurno da li je to točka preokreta u valu dugoročnih kamatnih stopa kao fundamentalnog pokazatelja manjka povjerenja da  središnje banke još uvijek imaju mogućnost ponovno pokrenuti ekonomiju", kazao je. Sve slabija očekivanja o inflaciji i rastu u narednim godinama potaknulo je Europsku središnju banku da nagovijesti novi val monetarnog stimulusa idućeg mjeseca što je potaknulo skok obvezničkih tržišta diljem regije.

Cjelokupna njemačka krivulja prinosa sada je u negativnom teritoriju, što doslovce znači da investitori plaćaju Njemačkoj za mogućnost da joj posude novac na 30 godina. Izdanje njemačke obveznice dolazi u okolnostima kada se najsnažnije europsko gospodarstvo suočava s mogućnošću tehničke recesije i posljedičnim pripremama da pojača javnu potrošnju ne bi li ublažila efekte moguće krize.

Dok je zemlja pod strogim ograničenjima proračunskog deficita, tamošnji ministar financija Olaf Scholz sugerirao je da bi Njemačka mogla u pripravnosti imati 50 milijardi eura u slučaju jačeg udara recesije. Prodaja spomenutog 30-godišnjeg izdanja obveznica realizirana je uz rekordno niski prinos od -0,11 posto. Posljedično se na tržištu moglo čuti kako je uspjeh tog izdanja pokazatelj da je entuzijazam ulagača za negativnim prinosima puno slabiji od očekivanja, no unatoč tome ne očekuje se rast prinosa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close