UniCredit pripremio vreću novca za Commerzbank

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2019. u 07:46
Commerzbank od 17. ožujka pregovara o spajanju s Deutsche Bank/REUTERS

Kupnjom za nekoliko milijardi eura UniCredit bi Commerzbank spojio sa HypoVereinsbankom.

Talijanska banka UniCredit sprema se ponuditi nekoliko milijardi eura za preuzimanje kontrole nad njemačkim Commerzbankom koji već pregovara o spajanju s Deutsche Bankom, izvijestio je u četvrtak Finacial Times (FT). 

Talijanski zajmodavac planira kupiti značajan udio u Commerzbanku i spojiti ga s HypoVereinsbankom, piše Financial Times, pozivajući se na upućene izvore.

Nova bi banka imala sjedište u Njemačkoj dok bi UniCredit i dalje imao sjedište u Milanu, a dionice bi mu i dalje bile uvrštene u kotaciju Milanske burze, navodi se u izvješću. Dionica Commerzbanka ojačala je u četvrtak 2,8 posto na 7,40 eura. U UniCreditu, Commerzbanku i Deutsche Banku nisu željeli komentirati izvješće britanskog poslovnog lista.

 

2,8 posto

ojačala je u četvrtak dionica Commerzbanka, na 7,4 eura

Dva su upućena izvora za Reuters izjavila da bi UniCredit mogao ispitati mogućnost spajanja s Commerbankom ako propadnu pregovori s Deutsche Bankom objavljeni 17. ožujka. UniCredit ne želi narušiti pregovore o spajanju dvije njemačke banke, dodali su. Inače, interes talijanske banke nije potpuna novost. Reuters je još 2017. godine izvijestio da je UniCredit izvijestio Berlin o interesu za spajanjem s Commerzbankom.

Naknadno je talijanska banka opovrgnula interes za preuzimanje njemačkog zajmodavca. Sredinom prošlog mjeseca Deutsche Bank i Commerzbank objavili su da pregovaraju o spajanju.

Mediji su u srijedu izvijestili o različitim stavovima dvije njemačke najveće banke kada je u pitanju tempo pregovora. U Commerzbanku navodno žele da odluka o eventualnom prudubljivanju pregovora bude donesena što prije. S druge strane, u Deutsche Banku smatraju da trebaju više vremena.

Financial Times piše da bi jedna od dviju banaka mogla odustati od pregovora, dodajući kako bi ključno priopćenje moglo biti objavljeno već ovog vikenda, prema informacijama upućenih izvora. Odbor Commerzbanka trebao bi 9. travnja te odlučiti hoće li intenzivirati pregovore o spajanju s Deutsche Bankom ili se povući iz pregovora, izvijestio je u srijedu njemački poslovni tjednik WirtschaftsWoche. 

Komentirajte prvi

New Report

Close