U Rusiju se dnevno slije 1,4 milijarde dolara što rubalj čini prejakim

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2022. u 09:22
Foto: pixabay

Središnja banka razmatra ublažavanje kapitalnih kontrola zbog utjecaja na tečaj.

Ruska valuta ipak nije gotovo bezvrijedna, kako su krajem veljače valutni analitičari prognozirali zbog uvođenja međunarodnih ekonomskih sankcija Moskvi uslijed pokretanja brutalne agresije na Ukrajinu.

Štoviše, mjesec i pol dana od izbijanja rata Banka Rusije čak razmatra ublažavanje nekih kapitalnih kontrola uvedenih krajem veljače kako bi se stabilizirao tamošnji financijski sustav.

Kako navodi Bloomberg pozivajući se na upućene izvore, središnja banka ponajprije razmatra opcije koje uključuju produženje roka izvoznicima za obveznu konverziju deviznih prihoda u domaću valutu. K tome, snizio bi se i prag od 80 posto deviznih prihoda koji moraju biti konvertirani u rublje.

Arsenal mjera
Razgovori u tom smjeru u Banci Rusije još se vode, tvrde Bloombergovi izvori koji su željeli ostati anonimni. S druge strane, Bloomberg prenosi kako je središnja banka potvrdila kako će uvesti produženje roka izvoznicima za promjenu deviza u rublje koji trenutno iznosi tri radna dana.

Na snazi malo više od mjesec dana, te su odredbe dio arsenala izvanrednih mjera koje je Banka Rusije uvela kao odgovor na međunarodne sankcije.

Suočena s paničnom rasprodajom ruske financijske imovine i najoštrijim padom vrijednosti rublje od 1998. godine, središnja je banka naložila kompanijama koje posluju s inozemstvom promjenu deviznih prihoda u domaću valutu. K tome, uvedena je i zabrana prodaje vrijednosnica u vlasništvu stranih ulagača.

321

milijardu dolara zaradit će Rusija ove godine samo od izvoza energenata

Onemogućena u deviznim interevencijama s obzirom da su zapadne države zamrznule više od 300 milijardi dolara, odnosno polovicu ruskih deviznih rezervi, Banka Rusije de facto je posao obrane tečaja prebacila na izvoznike, ponajprije energetske kompanije kao što su Rosnjeft i Gazprom.

Međutim, kapitalne kontrole stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje za devizama, što je dovelo do uspona tečaja rublje koji je trenutno na razinama prije pokretanja invazije na Ukrajinu.

Tečaj se jučer kretao oko 82,71 rubalj za dolar. Uz skok cijena sirovina i energenata, neke ruske rudarske i energetske kompanije suočene su s problemom prodaje dolara u tako velikim volumenima, tvrde upućeni izvori.

Za trećinu više
Skupe sirovine znače da Rusija dnevno zarađuje milijarde dolara na izvozu plina, nafte, ruda te žitarica. Bloomberg Economics procjenjuje da će Rusija samo ove godine na izvozu energenata zaraditi 321 milijardu dolara, što je nekih 30 posto više nego prošle godine.

Prema podacima ITI Capitala, ruski izvoznici dnevno u rublje mijenjaju 1,4 milijarde dolara. To je za milijardu dolara više nego što je Banka Rusije koristila na dnevnoj razini da bi podržala tečaj na početku rata.

“U Rusiju se slijevaju golemi devizni prihodi, ali tržište to ne može progutati. Nema stranih investitora, offshore tržišta, algoritamskog trgovanja, velikih igrača, samo lokalni”, pojašnjava za Bloomberg Iskander Lutsko, analitičar ITI Capitala. On procjenjuje da izvoznici mogu prodati najviše 40 posto deviznih prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close