U odnosu na prošlu godinun, vrijednost fiskaliziranih računa značajno porasla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2021. u 15:13
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano šest posto manje računa, dok im je vrijednost bila veća za tri posto.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 29 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. do 30. svibnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,65 milijardi kuna, što je za oko 815,5 milijuna kuna ili 29 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, izdano je 42,5 milijuna računa, što je 30 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 38 posto, na 26,86 milijuna, a vrijednost im je porasla za 25 posto, na 2,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od četiri posto, na 4,9 milijuna, ali je istodobno vrijednost tih računa povećana za 59 posto, na 316,5 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva, 4. svibnja druga, a 11. svibnja treća faza popuštanja tih mjera.

U prvoj fazi između ostalog je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, dok je u drugoj fazi omogućen ponovni rad djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera. U trećoj su fazi popuštanja, koja je započela 11. svibnja 2020. počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste.

Prošli tjedan pak, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano šest posto manje računa, dok im je vrijednost bila veća za tri posto.

Tako je u prošlom tjednu, u odnosu na isto razdoblje 2019., u trgovini zabilježeno povećanje broja računa za dva posto, i povećanje njihove vrijednosti za deset posto.

No, ugostiteljstvo i turizam i nadalje u odnosu na 2019. godinu bilježe izraženije minuse – broj računa i njihov iznos smanjeni su po stopi od 37 posto.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za jedan posto

U prošlom tjednu, od 24. do 30. svibnja, u odnosu na tjedan prije, odnosno razdoblje od 17. do 23. svibnja 2021. godine, broj fiskaliziranih računa je povećan za tri posto, a njihova vrijednost za jedan posto.

Pritom je u prošlom tjednu u odnosu na tjedna prije u trgovini povećan broja računa za dva posto, dok je njihov iznos ostao isti. U ugostiteljstvu i turizmu je broja računa porastao za deset posto, a njihova vrijednost za 23 posto.

Od 22. veljače do 30. svibnja vrijednost računa na godišnjoj razini veća 25 posto

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine, a u izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 30. svibnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 31. svibnja 2020. godine.

Ti podatci pokazuju kako je od 22. veljače do 30. svibnja ove godine u odnosu na usporedno razdoblje lani broj fiskaliziranih računa veći za 37 posto, a njihov iznos za 25 posto ili 9,2 milijarde kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 30. svibnja ove godine tako je izdano 540,8 milijuna računa, čija vrijednost doseže 46,2 milijarde kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 31. svibnja 2020. godine bilo izdano 395,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 37,1 milijardu kuna.

Pritom je u najvažnijoj djelatnosti koja fiksalizira račune, u trgovini broj računa porastao za 36 posto i iznos za 21 posto. U trgovini je, naime, u razdoblju od 22. veljače do 30. svibnja ove godine izdano 353,5 milijuna računa, a njihova je vrijednost iznosila 33,86 milijardi kuna.

U turizmu i ugostiteljstvu se od 22. veljače do 30. svibnja ove godine u odnosu na usporedno lanjsko razdoblje bilježi rast računa za 34 posto, na 50,9 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla još i više, za 71 posto, na nešto više od 2,5 milijardi kuna.

No, usporedba podataka o fiskalizaciji za razdoblje od 22. veljače do 30. svibnja ove godine u odnosu na usporedivo razdoblje iz pretkrizne 2019. godine (25. veljače do 2. lipnja 2019.) pokazuje da je broj fiskaliziranih računa u ovoj godini bio manji za 11 posto, a njihov iznos za dva posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za jedan posto, ali i rast iznosa za četiri posto, dok su ugostiteljstvu i turizmu u osjetnom minusu – broj fiskaliziranih računa je manji za 48 posto, a njihov iznos za 49 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close