Tržište željno iščekuje odluku koja bi mogla pojeftiniti naftu u ovoj godini

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2022. u 22:00
Zemlje u sastavu OPEC+ nisu u studenome uspjele povećati proizvodnju za 650.000 barela dnevno/Reuters

Organizacija zemalja izvoznica nafte na današnjem sastanku odlučuje o razini proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na današnjoj će sjednici povećati skromno proizvodnju nafte i u veljači, predviđajući tek blagi i kratkotrajni utjecaj nove varijante koronavirusa na potražnju, rekla su tri izvora u ponedjeljak. OPEC+ postupno povećava proizvodnju, nakon rekordnog smanjenja u 2020. radi prilagodbe urušenoj potražnji u prvom valu pandemije COVID-19.

Prošlog ljeta odlučili su u mjesecima do kraja 2021. i na početku 2022. povećavati proizvodnju za po 400.000 barela dnevno, a u utorak ponovo će analizirati proizvodnu politiku.

Ublažene procjene
U izvješću Zajedničkog tehničkog odbora (JTC) koje je Reuters vidio u nedjelju, grupa je ublažila procjenu utjecaja nove varijante koronavirusa omikrona na tržište nafte. U neutralnom scenariju JTC-ovog izvješća, komercijalne zalihe nafte članica OECD-a ostat će u prva tri tromjesečja 2022. ispod prosjeka razdoblja od 2015. do 2019. a u četvrtom će ga tromjesečju premašiti za 24 milijuna barela.

“Očekuje se da će utjecaj … omikrona … biti blag i kratkotrajan budući da svijet ima sve bolje alate za upravljanje COVID-om 19 i izazovima koje on donosi”, navodi se u izvješću. “Tome valja dodati stabilne gospodarske izglede, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju”, dodaje se.

Grupa je prošle jeseni zacrtala osjetnije povećanje proizvodnje, ali joj to nije pošlo za rukom jer neke članice imaju problema s ograničenim kapacitetima. Zemlje u sastavu OPEC+ nisu u studenome uspjele povećati proizvodnju za 650.000 barela dnevno, te za 730.000 barela dnevno u listopadu, objavila je prošlog mjeseca Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Dok se čekaju odluke OPEC-a, na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u posljednjem tjednu prošle godine jer trgovci očekuju nastavak oporavka gospodarstava, a time i potražnje za naftom, pa su u cijeloj 2021. godini zabilježile rast veći od 50 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,15 posto, na 77,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 75,21 dolar.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 50,5 posto, najveći od 2016. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 55,5 posto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 posto. Najviše razine u prošloj godini cijene su dosegnule u listopadu kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara, a na američkome po 85,41 dolar.

Stabilna potražnja
“Imali smo deltu i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste ‘lockdowna’ i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi”, rekao je Craig James iz brokerske tvrtke CommSec.

U novoj se godini očekuje daljnji rast cijena, zahvaljujući daljnjem oporavku potražnje za mlaznim i ostalim gorivima. No, ne tako snažan kao lani.

U anketi Reutersa, u kojoj je sudjelovalo 35 ekonomista i analitičari, procjenjuje se da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu u 2022. godini mogla iznositi 73,57 dolara, 2 posto manje nego što se očekivalo u prethodnoj anketi.

Komentirajte prvi

New Report

Close